Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rundan in i andras trädgårdar

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 11.30
Eira Fogelberg i Helsingborg visar upp sin trädgård för andra gången i trädgårdsrundan.
1 av 9
Eira Fogelberg i Helsingborg visar upp sin trädgård för andra gången i trädgårdsrundan. Foto: Nina Sköldqvist
Ett av familjen Fogelbergs uterum i Mariastaden i Helsingborg.
2 av 9
Ett av familjen Fogelbergs uterum i Mariastaden i Helsingborg. Foto: Nina Sköldqvist
Uterum med utesäng.
3 av 9
Uterum med utesäng. Foto: Nina Sköldqvist
Eira Fogelberg har valt växtlighet som trivs i lerjord.
4 av 9
Eira Fogelberg har valt växtlighet som trivs i lerjord. Foto: Nina Sköldqvist
Vid trädgårdsrundan i nordvästra Skåne får man strosa runt i trädgårdar som annars är stängda för andra.
5 av 9
Vid trädgårdsrundan i nordvästra Skåne får man strosa runt i trädgårdar som annars är stängda för andra. Foto: Nina Sköldqvist
Louange i trädgården där barnen trivs efter skolan.
6 av 9
Louange i trädgården där barnen trivs efter skolan. Foto: Nina Sköldqvist
Rumskapande oas i Mariastaden.
7 av 9
Rumskapande oas i Mariastaden. Foto: Nina Sköldqvist
Grönt och skönt i olika nivåer.
8 av 9
Grönt och skönt i olika nivåer. Foto: Nina Sköldqvist
Eira Fogelbergs bästa råd till den som vill anlägga en trädgård är att utgå från sig själv. " Den ska passa ens behov".
9 av 9
Eira Fogelbergs bästa råd till den som vill anlägga en trädgård är att utgå från sig själv. " Den ska passa ens behov". Foto: Nina Sköldqvist

I helgen är det dags för trädgårdsrunda i nordvästra Skåne. 75 stycken företag och privatpersoner öppnar upp sina växtrika oaser. En av dem är Eira Fogelberg i Mariastaden i Helsingborg som expanderat familjens boyta genom sina gröna rum.

Utekök, utesäng, pergola, sällskapsytor och rofyllda hörnor. Att gå genom familjens Fogelbergs trädgård på Rosenfinksgatan i Helsingborg är som att röra sig igenom en bostads olika rum, bara att allt är utomhus. Runt de olika sitthörnorna frodas plantor, buskar och träd på olika nivåer. Inte så mycket blommor, däremot mättat grönt i alla nyanser. Och så finsnickrat som skvallrar om vilken aktivitetet som lockar just i den delen av lummigheten runt huset.

- Min familj och jag gillar att vara ute hela sommaren och leva ute. Därför har vi skapat mycket uteplatser och ytor, berättar hon medan hon visar runt i trädgården som i helgen öppnas upp för allmänheten.

Eira Fogelberg, som jobbar med egen reklambyrå och som trädgårdsdesigner, har satsat på växtlighet som passar jordmånen i området. Men efter inflyttningen i början av 2000-talet fick Eira och maken prova sig fram till vad som trivdes.

- Första året gjorde jag ett misstag, planterade allt som var vackert och fint och det passade inte alls i blöt lerjord. Så året därpå fick jag rycka upp allt, slänga det och började läsa på mer. Och efter det har jag blivit riktigt trädgårdsintresserad.

Det som trivs bäst i den lerbaserade myllan är bland annat syrener, avenbok, daggkåpa, olika sorters gräs samt alunrot.

Familjen Fogelbergs spännande trädgård är knappt synlig från gatan. Allt som syns från framsidan är lite lummiga buskar. Men att utelämna den annars så privata oasen tycker Eira Fogelberg bara är roligt. Det svåra är att få allting klart i tid.

- Det är en väldig panik veckorna innan. Mycket som ska fixas, bråte som samlats under året ska bort, växter som har dött ska ersättas. Och så vill man att det ska vara jättefint just då när folk kommer, säger hon.


Trädgårdsrundan i nordvästra Skåne är egentligen två. Den första äger rum nu i helgen, 11-12 juni mellan klockan 10-17 och då kan man besöka trädgårdar i de flesta nordvästskånska kommuner. 8 oktober är det sedan dags för månskensrundan, när trädgårdar öppnas upp på kvällstid. Då handlar det mycket om ljussättning.

Det är första gången som Helsingborgs trädgårdsförening är arrangör. De har märkt av ett stort förhandsintresse.

- Vi märker ett ökat intresse. I dagens samhälle där vi är mycket inne och jobbar med datorer har man inte så mycket kontakt med det gröna och med jorden. Då tillgodoser trädgård det behovet, säger Maria Winberg Nordström från Helsingborgs trädgårdsförening.

Läs mer på www.tradgardsrundorna.se

Nina Sköldqvist

nina.skoldqvist@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".