Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten
Lund

Tältar för fler studieplatser i Lund

Publicerat måndag 17 oktober 2016 kl 14.40
Björn Sanders: "Vi vill belysa det här på ett humoristiskt sätt"
(4:21 min)
Björn Sanders, ordförande i Lunds universitets studentkårer
Björn Sanders, ordförande i Lunds universitets studentkårer. Foto: Joni Ingvarson / Sveriges Radio

I Lund har mer än två av tre studenter inte någonstans att plugga. Studentkårerna vill se fler studieplatser, och tältar nu i Lundagård för att markera mot universitetet.

Utanför AF-borgen i Lundagård har två partytält rests, och på ett av dem hänger en banderoll: "Extra studieplatser (och kaffe)". Bakom initiativet står Lunds universitets studentkårer.

I dag släppte kårerna en rapport som visar att antalet studieplatser i Lund inte på långa vägar är lika stort som antalet studenter. Enligt rapporten saknar 76 procent studieplatser.
– Detta tycker vi är ett stort problem, och det vi vill på ett lite humoristiskt sätt belysa, säger Björn Sanders, ordförande i Lunds universitets studentkårer.

Inne i tältet sitter ett gäng studenter som trots höstkylan har bestämt sig för att plugga utomhus i dag. En av dem är Ronja, som läser religionshistoria:

Uppe på SOL (språk- och litteraturcentrum) finns studieplatser, men de är inte så många och de som finns är ofta upptagna av studenter från andra fakulteter. Så det behövs fler.

Björn Sanders menar att det saknas både enskilda studieplatser och platser för grupparbeten.

– Jag tror att om man sitter hemma och pluggar blir det ofta bullriga miljöer, när man vill sitta själv och läsa till tentor behöver man tystare miljöer. Också det här med grupparbeten, det är ganska svårt att hitta. Man behöver kanske en whiteboardtavla eller liknande.

Enligt studentkårerna är det stor skillnad på hur många studieplatser de olika fakulteterna erbjuder.

– De som har det absolut sämst är ekonomihögskolan, där 89 procent av studenterna inte har någonstans att plugga. De som har det bäst är LTH, Lunds tekniska högskola, där det är 56 procent täckning, säger Björn Sanders.

Men är bristen på studieplatser något nytt?
– Nej, det tror vi nog inte är något nytt. Men det är en fråga som uppenbarligen inte har lösts tillräckligt väl. Vi förstår att det är en svår fråga för universitetet, det tar mycket resurser. Men vi är också öppna för att man på kort sikt kan utöka öppettiderna på de befintliga studieplatserna, och bättre utnyttja de lokaler och rum som redan finns.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".