Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Öresund

Regeringen: Gränskontrollerna behövs

Publicerat tisdag 18 oktober 2016 kl 06.26
Besked väntas i veckan
(1:38 min)
Delad bild: Pass och en gränskontroll på Kastrups flygplats.
Foto: Christine Olsson/TT, Johan Nilsson/TT.

Gränskontrollerna i södra Sverige behövs för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet, anser regeringen. Samtidigt resulterar mycket få kontroller i en avvisning eller asylansökan - det visar en rapport från regeringen som landar på EU-kommissionens bord i dag.

I dag rapporterar inrikesminister Anders Ygeman för andra gången i höst hur de svenska gränskontrollerna fortlöper. Rapporteringen var ett motkrav från EU-kommissionen när Sverige tillsammans med en rad andra Schengenländer fick tillstånd att i maj förlänga sina kontroller i sex månader - fram till den 11 november.

I rapporten, som Ekot tagit det av, redogör regeringen för gränskontrollerna och argumenterar att de "fortfarande är viktiga för att hantera allvarliga hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten".

Men samtidigt är det få personer som fastnar i gränskontrollen. Sedan i augusti har polisen kontrollerat mer än tre miljoner människor - men bara 78 asylsökande har registrerats. Mindre än två procent av det totala antalet i Sverige under samma period.

Rapportens analys gäller formellt bara nuvarande tillståndsperiod, och om Sverige kommer kräva en förlängning efter 11 november har regeringen lovat besked om under veckan.

Inför tidigare beslut har det allt mindre antalet asylsökningar som registreras vid gränsen inte varit ett argument för att upphöra med kontroller. Den här gången har Anders Ygeman istället pratat om möjligheterna till förbättrad situation för pendlare i Öresundsregionen och svenska myndigheters utvärdering av kontrollerna - som avgörande för om man vill fortsätta.

Men ytterst handlar gränskontrollernas vara eller inte vara för den svenska regeringen om hur resten av EU hanterar migrationen. Och i den frågan har Anders Ygeman flera gånger, senast i SVT:s Agenda i söndags, varit tydlig med regeringens ståndpunkt.

– EU har hittills inte levt upp tillräckligt de förpliktelser man har, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".