Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Seriebok vill normalisera kroppsliga tabun

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 08.37
Tony Cronstam: "När folk inte blir irriterade slutar jag"
(4:06 min)
Snipp och Snopp och kalaset som växte är Tony Cronstams tredje i serien.
1 av 3
Kalaset som växte är Tony Cronstams tredje i serien. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Tony Cronstam har gjort en seriebok om snoppar och snippor. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
2 av 3
Tony Cronstam, serietecknare Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Tony Cronstam tecknar snippor och snoppar för att normalisera barns syn på våra kroppar. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
3 av 3
Tony Cronstam tecknar snippor och snoppar för att normalisera barns syn på våra kroppar. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio

Tony Cronstam från Malmö är aktuell med tredje boken i serien om snoppar och snippor för barn. Det är en genusmedveten seriebok som vill avdramatisera tabun runt kroppen och stereotyper runt kön.

Första boken skrev han när hans dotter Ofelia kom hem från förskolan och frågade vad tjejbaciller var.

– Jag tänkte varifrån kommer detta, vem lär våra barn om sånt, säger Tony Cronstam, författare och illustratör.

Först skrev han Snipp och snopp, lika eller olika och sedan Snipp & snopp och den dumma flickan. Inför tredje boken Kalaset som växte funderade han mycket.

– Kommer bokhandlare bojkotta eller kommer folk att kalla mig pedofil. Det går inte riktigt att närma sig ämnet utan att bli kategoriserad som en sjuk person.

Tar upp onani

I boken tar han upp att könsorganen inte bara är till för att kissa med och fortplantning utan kan även vara skönt att pilla på.

Jag tänkte att det kommer att sänka hela boken och min framtid som barnboksillustratör och författare men då får det bli så.

Boken handlar egentligen inte om ett kalas. Den inleds med att Snipp fyller år och vill dela ut inbjudningskorten i stället för att skicka dem och Snopp följer med.

Vill sudda ut könsstereotyper

När de går runt till sina klasskamrater upptäcker de bland annat att det finns familjer som ser ut på andra sätt än kärnfamiljen. Men Snipp och Snopp lägger inte märke till det utan ser i stället andra skillnader mellan hemmen.

– Tanken är att för en vuxen, även om man är open minded och tänker utanför boxen kommer tänka att det konstiga är att det inte rör sig om mamma, pappa, barn.

Boken tar också upp olika kön, att det inte bara handlar om pojke och flicka, att det finns många kön.

– Vi har dem av oss som inte associerar sig med det kön vi blir tilldelade av samhället vid födseln och vi har dem som inte vill könas alls.

Gick själv i fällan

Tony Cronstam höll själv på att gå i fällan i sin första bok när han ville visa att pojkar och flickor ser olika ut men är lika bra. Han blev påmind av sin gode vän, serieskaparen och transaktivisten Adrian Malmgren.

– Han sa "den här boken håller på att bli precis det du ville att den inte skulle vara" och jag blev varse att det är så lätt att gå i gamla hjulspår,

För den vuxne vill han att boken ska bli en påminnelse om hur man tänker och för barnen blir det bara en rolig resa där de hittar roliga detaljer och där barnens naturliga acceptans blir bekräftad.

Är samhället redo för den här typen av barnböcker?
– Jag arbetar för att avveckla Snipp och Snopp.

När folk inte blir irriterade längre så slutar jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".