Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Österlen

Här hittar företagarna sin story

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 16.48
"Kan hjälpa mig att inspirera"
(4:04 min)
Några av de glada deltagarna i storytellingkursen för företagare på Österlen. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Ett glatt gäng kursdeltagare. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.

Storytelling - att väva samman en berättelse - är inte bara något för sagornas värld. Det används också av företag. Och därför hölls i Simrishamn en kurs för företagare.

– Cecilia säger att jag får lära mig prata lite mer kortfattat, till exempel. Bra början, bra slut, lite spänning i mitten, säger Karin Sverenius Holm, en av deltagarna.

Kursen hålls med stöd av Landsbygdsprogrammet och tanken är att deltagarna ska hitta en berättelse att använda i sitt företag, till exempel kring platsen de verkar på. Kursledare är Cecilia Granquist Dahmén.

– På den här kursen jobbar vi mycket med att locka fram, så att deltagarna här förstår att de har berättelser, att träna sig att släppa fantasin och berättelsen loss, att också hitta hur man kan skörda sina berättelser, vaska fram dem, krafsa lite i jorden och plocka upp dem, säger hon.

Och vad kan en företagare på landsbygden ha nytta av det?

- Företagare på landsbygden, kan jag tänka, klarar sig inte utan berättelser. För det är det som gör oss unika, att vi har berättelser och vi kan skapa relationer med våra kunder, att kunderna förstår hur unik vår plats är, och det kan vi göra med hjälp av berättelser, säger hon.

Cecilia Granquist Dahmén exemplifierar med en gårdsbutik, att det blir mer spännande att handla där om man vet mer om gårdens historia och om djuren där. Landsarkivet, böcker och museer kan vara platser där man hittar mer om platsen där man verkar, berättar hon.

– Så det är lite detektivarbete om man vill just använda kulturberättelser.

Det är åtta företagare från Österlen som deltar i kursen. De har ganska olika verksamheter. Karin Sverenius Holm är konstnär och har en ateljé i Vik och tror att hon kan använda sig av berättelser när hon själv har kurser.

– Det kan hjälpa mig att inspirera mina elever på målarkurser, att väcka upp deras passion, och jag kommer att ha kulturvandringar med dem runt på Viks fiskeläge, säger hon.

Ulrika Andersson driver en gårdsbutik på Österlen och har börjat leta efter berättelser kring gården.

- Jag har hittat lite guldkorn och med Cecilias hjälp så hoppas jag kunna väva ihop någonting, om gården och om djuren, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".