Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Chef: Skolor kan redan agera

Publicerat fredag 2 december 2016 kl 10.30
"Kanske måste vi förstärka vuxennärvaron"
(2:22 min)
Eva Ahlgren, gymnasiedirektör, Malmö stad. Foto: Edina Hrusic/Sveriges Radio
Gymnasiedirektör Eva Ahlgren. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio.

Gymnasieskolor borde kunna tvinga stökiga elever att avsluta sin utbildning, menar en rektor idag. Men Malmös gymnasiechef Eva Ahlgren anser att skolorna redan har stora befogenheter att stänga av elever.

– Jag kan se situationer där man faktiskt får göra så långa avstängningar att de varar resten av gymnasietiden. Det händer inte ofta men det händer.

De tre senaste åren har fyra elever i Malmös kommunala gymnasier stängts av en termin eller mer. De långa avstängningarna kräver att den politiska nämnden fattar beslut. I snitt 50 elever per år stängs av en vecka eller mer. Då kan rektorn själv fatta beslutet.

– Jag tycker inte att det finns något som tyder på att rektor inte använder de verktyg som lagstiftningen ger för att markera. Rektor har bra befogenheter, tycker jag.

Eva Ahlgren säger att förvaltningen är medveten om de problem och utmaningar som Malmös gymnasieskolor har, med till exempel stökig arbetsmiljö och narkotikaförsäljning i och kring skolor. Hon vill att samarbetet med polisen ska fördjupas för att komma tillrätta med problem.

– Vet polisen att det är oroligt runt någonting, ja då kanske vi måste förstärka vuxennärvaron runt våra entréer till exempel, för att ha extra ögon. Det kan vara ett konkret stöd.

Nyligen fick gymnasiet Värnhemsskolan stänga akut efter bråk mellan olika grupperingar. En krisgrupp tillsattes och 15 elever stängdes av. Dessutom har skolan haft väktare på plats för att hindra att obehöriga kommer in på skolan. Eva Ahlgren säger att hon blev djupt bekymrad över händelserna och menar att en skola måste få stort stöd i en sådan situation.

– Jag tycker det är väldigt oroväckande. När något sådant händer är det inte en skolas bekymmer utan hela förvaltningens bekymmer. Vi måste stå upp och säga att både elev och lärare vara trygg. Vi måste skapa stödstrukturer så att våra medarbetare orkar reagera mot våld och kränkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".