Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill göra det enklare att hitta till stallet

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 16.00
"Jag är rätt så ny på det här, jag har bara hållit på i några veckor"
(3:57 min)
Elisa och Henrik gör i ordning Patrik inför ridningen.
Elisa och Henrik gör i ordning Patrik inför ridningen. Foto: Malin Thelin

På Malmö Civila Ryttarförening, MCR, i Malmö har man i flera år jobbat med att ge möjlighet för fler att testa det här med ridning och att möta hästar. Bland annat genom rid-fritids och spontanidrott, i samarbete med kommunen.

- Vi ska ha gymkana idag så ni kommer att vara i tre lag.

Det är måndag eftermiddag och rid-fritids på Malmö civila ryttareförening. Ridlärare Martina Lindström ropar upp och berättar vad som ska göras idag. Framför henne står en grupp barn med hjälm och väst, som de hämtat från hyllorna intill.

En av dem är Yasmin, som berättar vilka som är hennes favorithästar.

- Matilda, Oliver och Pella, säger hon.

Hon har kommit tillsammans med sin mamma, Fatima Zohre, som tycker rid-fritids är ett bra initiativ.

- Att det är frivilligt och gratis, så att alla har möjlighet att komma och prova något nytt, säger hon.

Fatima Zohre tror att Yasmin kommer att fortsätta med ridningen.

- Såklart, vi har även tagit blankett för anmälning, så att hon får lära sig mer om ridning.

I samarbete med kommunen har MCR öppen kostnadsfri verksamhet fyra dagar i veckan, där man komma och vara i stallet, lära sig om hästar och rida. Elisa och Henrik är två av barnen som hittat till stallet på det sättet. Idag fick de ponnyn Patrik att sköta om och rida.

- Vi ska ha tävling i gymkana, det är jätteroligt, säger Elisa.

- Jag tycker det kul, man får rida på hästarna och sköta om dem. Jag är rätt så ny på det här, jag har bara hållit på i några veckor, säger Henrik.

Malmö civila ryttarförening ligger på Jägersro i Malmö, nära stan och flera stora bostadsområden. Ridskolechefen Kristin Kringstad berättar att klubben i många år arbetat för att ridskolan ska kunna vara för alla, och många nu känner till verksamheten, till exempel ute i skolor, förskolor och föreningar. Hon tror att det geografiska läget har betydelse.

- Ju mindre man kan om hästar och ridsport, ju enklare är det om det är närhet, säger hon.

Det kan komma mellan 20 och 25 barn varje gång, tre ledare jobbar med grupperna. Ledarna är en viktig nyckel för verksamheten, säger Kristin Kringstad.

- Det är inte alltid så enkelt, det krävs att alla hjälps åt och har tålamod, säger hon.

Klubben får kostnadstäckning av kommunen för den öppna verksamheten, berättar Kristin Kringstad:

- Det är inget vi blir rika på, men vi känner ju också att det fyller en stor funktion här, i detta område, det finns ju många delar runt här som inte har så mycket fritidsaktiviteter, framför allt för flickor. Vi har också ett samarbete med Tjejer i förening i Rosengård, säger hon.

Ute i stallet har Henrik fått ett bra grepp om Patriks ena framhov.

- Jag kratsar hovarna, säger han.

Patrik står och äter hö under tiden. Det är snälla, fina hästar, säger Camilla Lindberg, en av ridlärarna, som jobbar med gruppen.

- Vi hade ju inte kunnat utföra detta på det sättet vi gör utan dem, det är de som gör att det är möjligt, de är super bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".