Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Så får du en saftig skinka i år

Publicerat torsdag 15 december 2016 kl 10.48
Roger Nilsson ger råd om julskinkan
(1:41 min)
Roger Nilsson dukade upp rimmad långbakad fläsksida och andra juldelikatesser i studion. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
1 av 2
Rimmad långbakad fläsksida och andra juldelikatesser. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Roger Nilsson driver matbutik och cateringfirma i Kävlinge. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
2 av 2
Roger Nilsson driver matbutik och cateringfirma. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.

Låt inte julskinkan bli torr! Det är Roger Nilssons råd inför den stora mathögtiden.

Han driver den kända matbutiken och cateringfirman Matmakarna i Kävlinge, och gästade morgonstudion för att ge råd till P4 Malmöhus publik.

– Jag tror vi kör skinkan alldeles för länge, säger Roger. För högt gradtal och för länge.

För att undvika det finns flera sätt.

– Själv tar jag min skinka vid 69 grader. 70 grader max. Kokar man den så ska den bara precis sjuda. Kör man ugn så ska det vara mellan 100 och 125 grader. Samma temperatur om man vill gå ut och röka den, förklarar han.

– Om man tar den vid 70 grader så efterstannar den mycket fortare. Går den upp i kanske 75 grader kommer den att efterstanna mycket längre - och då blir den torr!

Långbakad fläsksida - här är receptet

(6-8 personer)

Ni behöver:

1 kg färsk fläsksida

Rimlag: 2,5 liter vatten

125g nitritsalt (alt 125g vanligt salt med 2g salpeter).
50g socker
3 msk timjan
3 msk rosmarin
4 msk mörk sirap

Börja med att blanda ingredienserna till rimlagen.
Lägg fläsket i en form och slå över rimlagen.
Låt rimma i 3-4 dagar.
Ta upp köttet och torka av det.
Sätt ugnen på 120 grader. Rista svålen i ett rutmönster.
Gnid in med timjan och rosmarin. Ringla på sirapen.
Baka i ugnen i cirka 3 timmar. Skiva upp på julbordet eller servera ljummen i bit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".