Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

350-åring som blickar framåt

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 15.02
"Universiten ska göra världen fredligare"
(4:30 min)
Katja Wibell i entrén på Universitetshuset.
1 av 2
Alumnen Katja Wibell har många minnen från Universitetshuset. Foto: Elinor Strand / Sveiges Radio
Per Alm står uppklädd i kavaj framför en vacker gammal träport.
2 av 2
Förberedelserna inför 350-årsjubileumet har tagit flera år. Professor emeritus i patologi, Per Alm, har varit med i arbetet. Foto: Elinor Strand / Sveriges Radio

I dag invigs firandet av Lunds universitets 350-årsjubileum. Under ett drygt år kommer lärosätet fira sig självt genom att bjuda in till ett digert utbud av föreläsningar, kulturevenemang och utställningar.

– Vi tycker det är viktigt att allmänheten får en uppfattning om vad universitetet gör, säger Per Alm, professor emeritus.

I flera år har han - som medlem i universitetets jubileumskommitté - förberett firandet. Och att det går av stapeln i dag beror på att det var just den 19 december år 1666 som drottning Hedvig Eleonora beslutade att den lilla skånska staden skulle bli det Sveriges nya lärosäte.

Sedan dess har Lunds universitet varit en stabil grundbult i Sveriges akademiska värld. Genom den turbulenta stormaktstiden, industrialiseringen och skapandet av ett demokratiskt folkhem har lärosätet utvecklats med sin tid. Och kanske ibland stått på lite på tvärs med den.

Men nog har Lunds universitet förändrats. Vid starten fanns bara plats för ett hundratal studenter som utbildades till en liten manlig elit av präster, jurister och läkare. I dag ryms en uppsjö av olika fakulteter och runt 40 000 studenter. Enligt Per Alm är den stora skillnaden då mot nu just storleken och mångfalden.

– När det började så var teologerna, sedan kom juristerna och i viss mån medicinarna. Men det är framförallt utvecklingen på de tekniska och naturvetenskapliga fakulteterna som varit stora.

Den som vill veta mer om verksamheten vid Lunds universitet kan ta del av några av de många  vetenskapliga föreläsningar som kommer att hållas under 2017. Utbytesstudenten och britten Henry, som studerar en internationell master i utveckling och ledarskap, ser däremot fram emot att få lära sig mer om universitets historia under jubileumsåret.

I den byggnad jag studerar i har forskning som lett till två Nobelpris utförts. Det är rätt otroligt.

Även några före detta studenter har letat sig till invigningsdagen i det stora Universitetshuset. Katja Wibell studerade konstvetenskap i Lund under 90-talet. Hon hoppas att jubileumsåret blir ett år då universitetet omfamnar framtiden.

– Jag hoppas att de inte bara blickar bakåt. Universiteten är en jätteviktig del av samhällsutveckligen. Både för dem som forskar här men också de som utbildas här.

Somliga studenter lämnar aldrig Lunds universitet. En av dem är Per Alm. Han började studera medicin här i början på 1960-talet. Sedan vigde han hela sitt yrkesliv åt lärosätet.

– Det har varit helt fantastiskt att få vara verksam här, säger han. 

Men om det blir ett 700-årsjubileum, det är han osäker på.

– Men det hoppas jag verkligen. Universiteten har en viktig roll i en internationell värld. Vi har som uppgift att skapa en bättre och fredligare värld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".