Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BJUV

"Alla känner någon drabbad"

Publicerat fredag 23 december 2016 kl 16.18
Drabbad: "Det var fruktansvärt"
(4:42 min)
Sex månader har gått sedan översvämningen drabbade Weine Norberg och flera hundra tomtägare i Bjuv.
1 av 5
Sex månader har gått sedan översvämningen drabbade Weine Norberg och flera hundra tomtägare i Bjuv. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Omfattande renoveringar och en lång väntan på ny värmeanläggning har präglat hösten.
2 av 5
Omfattande renoveringar och en lång väntan på ny värmeanläggning har präglat hösten. Foto: Nina Sköldqvist/P4 Malmöhus
Oron över nya regn lever kvar. "Den kommer man nog alltid ha med sig", säger Weine Norberg.
3 av 5
Oron över nya regn lever kvar. "Den kommer man nog alltid ha med sig", säger Weine Norberg. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Källaren översvämmades helt. Den här bilden togs dagen efter översvämningen.
4 av 5
Källaren översvämmades helt. Den här bilden togs dagen efter översvämningen. Foto: PRIVAT/Weine Norberg
Dagen efter översvämningen fick familjen tömma den vattenskadade källaren på sitt innehåll. "Vi fick köra nästan allt till tippen".
5 av 5
Dagen efter översvämningen fick familjen tömma den vattenskadade källaren på sitt innehåll. "Vi fick köra nästan allt till tippen". Foto: PRIVAT/Weine Norberg

Det kallas 66-årsregn av experterna. I Bjuv känner alla någon som drabbades av skyfallet som för ett halvår sedan slog till mot kommunen. Synen av vattenmassorna har etsat fast sig på invånarnas näthinnor.

Det är bara några dagar kvar till jul. Weine Norberg är hemma på lunch i villan där han bor med sin sambo Helene dottern och familjens hundar och katter. Huset är beläget i ett de centralt belägna villakvarter som drabbades hårdast av regnet. Han är bara en av personerna bakom de 344 anmälningar om översvämmade tomter som kommit in till vattenbolaget NSVA som i dagarna blev klar med sin rapport. Rapporten visar det många trott; den största delen av dagvattensystemet i Bjuvs tätort är underdimensionerat. Men även om det hade varit anpassat till dagens krav, hade översvämningarna inte kunnat undvikas eftersom skyfallet var så kraftigt, totalt regnade det 67 millimeter på några få timmar. För Weine Norberg sitter minnesbilderna av vattenmassornas framfart för alltid etsade på näthinnan.

- Det var ju fruktansvärt, det bara rann in genom avlopp, väggar och källardörr, gjorde hål i väggen och kom tillbaka från avloppet underifrån. Det var bara att sätta sig ner och avvakta tills det slutade, man blev helt tafatt.

Familjen kunde bara vänta tills vattenmassorna sjönk undan.

- Först tror man att det bara är vårt hus. Men sedan när regnet börjar avta så går man ut på gatan och möter alla grannar, räddningskåren kommer, spolbilar kör och det finns inget man kan göra än att låta det sjunka undan, säger Weine Norberg.

Weine Norberg visar runt på tomten och i källaren som helt fylldes med vatten den olycksaliga kvällen och som nu fått totalrenoveras.

- Det första vi tänkte när vi tittade ner i källaren och det rann ut från källartrappan ut i vår trädgård. Allting flyter där nere. Hela huset lyste. Det började ryka från källaren, brandkåren fick komma och dra alla proppar, minns Weine Norberg.

För Weine Norbergs familj har det varit sex tuffa månader sedan regnet föll, månader som präglats av tuffa renoveringar, utgifter och framförallt väntan på nytt värmesystem:

- Det som vi har varit drabbad av är den här jordvärmepumpen. Det dröjde 13 veckor innan den leverades. Det var 13 veckor utan värme.

Hittills har översvämningarna kostat familjen 43 000 kronor inklusive självrisken på 31 000 kronor. Pengar som Weine Norberg inte vågar hoppas att han får tillbaka.

- Jag vågar inte hoppas det, det får komma som en bonus i såfall.

Weine Norberg har tagit del av NSVA:s rapport. Nu hoppas han att kommunen och vattenbolaget ska se över och ågärda det underdimensionerade vattensystemet. Han funderar också på om han ska göra något själv.

- Vår tomt lite lägre än andra tomter. Ska jag börja bygga murar, vallar? Jag vet inte vad jag ska göra.

Översynen av vattensystemet kommer ta tid, det räknar man även att bedömningarna kring ersättningen kommer att göra. Enligt kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson utesluter inte att det kan ta ett par år innan alla har fått sina ärenden bedömda.

- Det är NSVA som gör bedömningarna och som bäst kan svara på frågan men vi räknar med att det kan dra ut på tiden i vissa fall. Ser man hur det varit i andra kommuner som i Malmö som hade översvämningar 2014 där håller man fortfarande på diskussioner kring ersättningar, säger han.

För Weine Norberg och många andra översvämningsdrabbade i Bjuv kommer det att dröja innan det går att vända blad.

- Dagligen pratar man om det och tänker på det, alla känner någon drabbad. Och sedan då först översvämning och sedan Findusnedläggningen på allt. Tänk på de som drabbat av både nedläggning och översvämning...

  Mer om NSVA:s rapport http://www.mynewsdesk.com/se/nsva/pressreleases/nsvas-utredning-om-bjuvs-dagvattensystem-aer-klar-1693644

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".