Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Inspirerande mat för skolkockar i Saluhallen

Publicerat tisdag 14 mars kl 15.59
" Vi har ju våra krav"
(1:12 min)
Klas Thermaenius, som arbetar som skolkock på Spyken, låter sig inspireras av matutbudet
Klas Thermaenius, som arbetar som skolkock på Spyken, låter sig inspireras av matutbudet

I Lund lät 23 skolkockar sig inspireras av olika matvaror genom att känna, smaka, lukta och klämma på råvaror. Tanken är att de ska kunna ta med sig tipsen hem till skolköket där de normalt sett arbetar.

– Det är fantastiskt trevligt. Du går ju i din egna lilla bubbla, och att komma ut på sådana här inspirationsdagar är ju jättekul, säger Klas Thermaenius som arbetar som skolkock på Spyken.

Det finns ju väldigt många dyra matvaror här på Saluhallen i Lund, och ni har ju ofta inte särskilt mycket svängrum. Vad säger du om det?

– Nej, fast vi har ju våra krav. Exempelvis ska vi vara hundra procent ekologiska till år 2020. Därför har vi väldigt bra kvalité på allting vi gör.

Och Klas Thermaenius menar att det verkligen går att tvista till skolmaten om du vill.

– På Spyken lagar vi allting från grunden, och vi har fyra olika rätter för våra 850 elever att välja mellan dagligen. Så det funkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".