Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landskrona

Vill ha granskning av Landskronas vattenmiljö

Publicerat tisdag 14 mars kl 16.08
"För lite har gjorts för att säkra upp den marina miljön"
(4:20 min)
Dykaren Kjell Andersson vill se krafttag när det gäller det marina miljöarbetet i Landskrona
1 av 5
Dykaren Kjell Andersson vill se krafttag när det gäller det marina miljöarbetet i Landskrona Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Höga halter av tungmetaller och andra miljögifter ligger sedan decennier begravda i havssedimenten på botten av den södra hamnbassängen.
2 av 5
Höga halter av tungmetaller och andra miljögifter ligger sedan decennier begravda i havssedimenten på botten av den södra hamnbassängen. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Den södra hamnbassängen vid Varvsudden i Landskrona.
3 av 5
Den södra hamnbassängen vid Varvsudden i Landskrona. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Olle Nordell och Ingrid Simonsson på Landskrona miljöförvaltning tror en översyn av miljökontrollerna kan bli aktuell.
4 av 5
Olle Nordell och Ingrid Simonsson på Landskrona miljöförvaltning tror en översyn av miljökontrollerna kan bli aktuell. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Åke Ottosson fiskar till vardags långt ut i Sundet. "Klart man är bekymrad efter giftlarmet, men man orkar inte tänka på det", säger han.
5 av 5
Åke Ottosson fiskar till vardags långt ut i Sundet. "Klart man är bekymrad efter giftlarmet, men man orkar inte tänka på det", säger han. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus

Efter giftskandalen i Landskrona kan det bli aktuellt med en översyn av det marina miljöarbetet runt Varvsudden och södra hamnen.

Drygt tre månader har gått sedan Länsstyrelsen stoppade driften på återvinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona. Det gjordes efter att höga halter av cyanid uppmätts i slamvattnet inne på bolagets område på Varvsudden.

Fortfarande är det oklart hur fisken och den marina miljön har påverkats av utsläppen. Företaget måste vidta en rad säkerhetsåtgärder innan produktionen får komma i gång igen och i dagarna ska bland annat  samt en miljö- och markteknisk undersökning lämnas in till Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

Kjell Andersson, dykare och aktiv i föreningen SCSS (Swedish coast and sea center), har i många år dykt i området och är oroad över de miljögifter som sedan decennier redan ligger i bottensedimenten i den södra hamnbassängen vid Varvsudden.

Han efterlyser ett bättre miljöarbete i kommunen och en ny muddring av havsbotten runt Varvsudden. Enligt honom är risken stor att gifter läcker ut från hamnen.

Det är en rad tunga industrier som verkat här under årtionden och jag anser att för lite gjorts för att säkra upp den marina miljön. Mest skrämmande är att folk ibland står och fiskar i det här området.

Enligt kommunekologen Olle Nordell går det inte att utesluta att lastbåtarnas propellrar kan röra upp material från botten och föra ut gifter i Sundet.

Han och kollegan Ingrid Simonsson vid Miljöförvaltningen tror att det kan bli aktuellt med en översyn av kommunens marina miljöarbete framöver.

– Det är inte omöjligt att vi kommer att få titta på detta ytterligare framöver. Nu har vi inte de senaste resultaten från den utökade markundersökningen som Befesa Scandust gör. Vi får se vad den visar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".