Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Blodprov ska upptäcka sepsis i tid

Publicerat fredag 17 mars 2017 kl 06.36
Ökar möjlighet för snabb insats
(1:21 min)
Adam Linder med kollega i labbet
Adam Linder, sepsisforskare vid Lunds universitet, tillsammans med kollegan Johan Malmström, docent i infektionsmedicin vid Lunds universitet.

Ett nytt blodprovstest ska i ett tidigt skede kunna avgöra om en patient drabbats av sepsis, också känt som blodförgiftning. Lundaforskare är hoppfulla.

Vid blodförgiftning har bakterier infekterat kroppen och det gäller att så snabbt som möjligt sätta in antibiotika.

Med det nya testet ska fler drabbade få hjälp snabbare, enligt ansvaríge Lundaforskaren och infektionsläkaren Adam Linder.

– Vi kunde visa att detta var mycket bättre än de andra blodproven som finns tillgängliga idag, säger han.

Sepsis, eller blodförgiftning, innebär att immunförsvaret överreagerar och resulterar i att blodkärlen börjar läcka och armar ben och kroppens inre organ för för lite blod och syre.

Det gäller då att så snabbt som möjligt sätta in antibiotika för att förhindra syrebrist och organsvikt.

Efter noggranna analyser av blod från patienter med misstänkt sepsis - från flera olika akutmottagningar i Sverige, Kanada och USA – har Adam Linder och hans forskarkollegor i Lund upptäckt att ett särskilt protein i blodet, heparinbindande protein (HBP), oftast är förhöjt i blodet innan organsvikten sätter in.

– Proteinet har som effekt att det öppnar blodkärlsväggen. När man får sepsis börjar kärlen läcka och beror bland annat på att för mycket HBP frisätts, säger Adam Linder. 

HBP är därför en bra indikator på om någon är i riskzonen för att drabbas av komplikationer vid sepsis. Det kan innebära snabbare insatser mot sjukdomen, enligt Adam Linder.

Blodtestet utvärderas för närvarande internationellt av andra forskargrupper och förhoppningsvis finns ett snabbtest tillgängligt för pilotstudier i Sverige inom de närmsta åren.

Detta innebär viktig information till behandlande läkare då det ofta är svårt att tidigt identifiera vilka av akutvårdens patienter som riskerar att försämras.

Detta innebär möjligheter att sätta in rätt övervakning, vätskebehandling, syrgas, antibiotika på ett tidigt stadium. Studier visar att tidigt insatt sepsisbehandling räddar liv.

Mer om sepsis i Vetandets värld 12.10 eller i appen SR Play.

Redan nu kan du lyssna på vetenskapsdokumentären "Hempas kamp - Blodförgiftningen" på webben och SR Play.

Referens: Linder et al. "Heparin-Binding Protein Measurement Improves the Prediction of Severe Infection With Organ Dysfunction in the Emergency Department", Critical Care Medicine, DOI: 10.1097/CCM.0000000000001265

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".