Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bjuvs kommun är nöjda med Cook and Chill-metoden

Publicerat måndag 20 mars kl 08.10
"Det är både säkrare och bättre för mijön"
(3:41 min)
Mat från matlåda. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
1 av 2
Metoden som kalllas cook and chill går ut på att man lagar mat som man sedan kyler ner. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Chefskocken Michael Hallström står i köket i Bjuv och lagar fläskfilé
2 av 2
Chefskocken Michael Hallström står i köket i Bjuv och lagar fläskfilé Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio

Det är många som inte kan laga sin egen mat och i stället får hem färdiglagat. Men att hålla maten varm är en svår konst och i Bjuv har man nu infört en ny metod. En metod som har fått både ris och ros på andra håll.

Metoden går ut på att kyla ner maten och leverera den kall - det som kallas cook and chill.

Det är tidig morgon i köket i Billesholm där personalen håller på att laga mat. Det ska lagas mat till skolor men också mat som ska delas ut till personer med hemtjänst.

– Maten som lagas nu ska köras ut nästa vecka, säger kökschefen Michael Hallström som håller på att krydda en stor kokande gryta med bladpersilja och soltorkade tomater.

Maten kyls ner till tre grader, och sen kan den som ska äta maten värma upp den precis när man själv vill äta. Metoden man tidigare använde var att köra ut maten varm, något som krävde stor personalstyrka.

– Nu är vi nere på två utkörningar i veckan, och vi behöver inte oroa oss för att maten vi levererar inte är tillräckligt varm, säger Markus Östling som jobbar i köket.

Idag kan man välja mellan 9 olika rätter, innan fick man en mat levererad varje dag, nu får man hem mat för en hel vecka.

En kritik som köket fick när metoden lanserades var att portionerna var för små.

– Det ändrade vi på med en gång. Sen fick vi också kritik för en fiskrätt, så den kommer vi aldrig laga igen, säger Markus Östling och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".