Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bjuv

Bjuv laddar för livet efter Findus

Publicerat måndag 27 mars kl 04.21
Kommunchef: Närheten till Helsingborg är en fördel
(3:50 min)
Christer Pålsson, kommunchef i Bjuv. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Christer Pålsson, kommunchef i Bjuv Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio

När beskedet om nedläggningen kom hördes dystra röster om Bjuvs framtid, hur skulle kommunen och bjuvsingarna klara sig utan sitt Findus? Än återstår de sista skälvande dagarna av arbete för de anställda på fabriken men på fredag är det slut och omkring 400 personer förlorar sina jobb.

Beskedet om att Nomad Food skulle stänga fabriken kom som en chock för många då för ett år sedan.

Jag fick beskedet på sms på lunch, det kändes ganska ofattbart.

I princip alla i Bjuv har en relation till Findus dom har funnits här i drygt 70 år och alla har en bror eller syster som arbetat där och det kändes som det skakade i grundvalarna.

Pendling eller utveckling

Frågan är hur det ska gå för kommunen efter Findus. Kommunchefen pekar på två spår, det ena handlar om att bli en pendlarkommun och det andra om utveckling och innovationer inom matindustrin inom det som kallas Food Valley i Bjuv. Något som man också bad om statliga pengar till förra året, närmare bestämt 40 miljoner kronor.

Vi hade en ambition att snabbt få i gång livsmedelsproduktion och föreslog ett antal åtgärder för regeringen.

– Vi har inte fått något svar och inte heller några pengar men de följer väl utvecklingen och ser att det går bra utan statens inblandning. Men vi har en bra diskussion.

Kommunen har omkring 15 000 invånare fördelade på tre samhällen; Bjuv, Billesholm och Ekeby ligger ett par mil öster om Helsingborg. Och läget är en viktig förutsättning för att bli en framtida boendekommun.

Närheten till Helsingborg är vår stora fördel. Du får gärna arbeta i annan kommun häromkring men du bor väldigt bra i Bjuv.

Möjligen finns det ett problem att få alla andra att se kommunens fördelar och det gäller även Bjuvsborna själva som inte var helt nöjda med sin kommun i SCB:s medborgarundersökning hösten 2016. 28 procent kan starkt rekommendera andra att flytta dit medan 34 procent skulle avråda.

– Jag har mött det förut i gamla bruksorter där man inte alltid är så stolt över sin ort, så vi har lite att jobba med.

Behöver locka investerare

Bjuvs kommun förefaller ha mycket att göra för att ändra de egna invånarnas syn på sin kommun, få dem som inte bor där att upptäcka kommunens fördelar och dessutom locka investerare.

– Det är en utmaning, och mycket som återstår att göra. Men det är samma resa som andra tvingats göra, som Lomma och Höganäs, man måste vinna de här segrarna men om ett par tre år ska vi nog kunna se resultat, säger Christer Pålsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".