Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Region Skåne

Allvarlig kritik mot regionstyrelsen

Publicerat tisdag 28 mars 2017 kl 16.46
Henrik Fritzon (S): Kritiken faller på dem som röstade ner skattehöjningen
(1:59 min)
Henrik Fritzon (S), ordförande i Region Skåne.
1 av 2
Henrik Fritzon (S), ordförande i Region Skåne. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Lars-Erik Lövdén
2 av 2
Lars-Erik Lövdén (S), revisorernas ordförande i Region Skåne. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Region Skånes revisorer riktar allvarlig kritik mot regionstyrelsen för att regionen år efter år misslyckats med ekonomin. Men regionstyrelseordförande Henrik Fritzon (S) lägger främst skulden på andra.

Det är i sin revisionsberättelse för förra året som revisorerna riktar allvarlig kritik mot regionstyrelsen.

Anledningen är Region Skånes dåliga ekonomi, och att regionstyrelsen bär ansvar för att regionen i en följd av år misslyckats med att leva upp till kraven på god ekonomisk hushållning.

– Det har vi kritiserat under en följd av år. Nu tycker vi att det finns anledning att skärpa kritiken, säger Lars-Erik Lövdén (S), revisonens ordförande.

Revisionen uppmanar nu regionstyrelsen att senast i samband med budgeten inför nästa år redovisa en plan för hur man ska kunna nå god ekonomisk hushållning.

– Vi tycker att det är ett gemensamt ansvar både för majoritet och opposition att nu försöka komma fram till ett gemensamt förslag för att åtgärda de ekonomiska och verksamhetsmässiga problemen, säger Lars-Erik Lövdén.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) säger att han delar revisionens kritik mot att sjukvården får för lite resurser, och han lägger främst skulden på andra.

– Det var därför vi från det rödgröna styret lade fram ett förslag till skattehöjning, så den kritiken får faktiskt falla mest på dem som röstade ner skattehöjningen, säger han.

Sjukvårdsnämnderna SUS, Sund och Kryh får också kritik av revisorerna men inte allvarlig. Kritik får de för att de gemensamt dragit över budgeten med 769 miljoner kronor. Enligt revisorerna är det problematiskt att nämnderna uppger att de pengar de får inte räcker till det uppdrag man ska utföra.

– Vi tror att det finns fortsatt utrymme för rationaliseringar, men vi säger också att intäkterna i regionen inte motsvarar den kostnadsmassa som finns, säger Lars-Erik Lövdén. 

Vill ni se en skattehöjning helt enkelt?

– Det är en fråga som regionstyrelsen får resonera om, men man kan konstatera att regionen har Sveriges lägsta landstingsskatt.

Trots kritiken anser revisorerna att regionstyrelsen och samtliga nämnder ska beviljas ansvarsfrihet.

Hör revisionens ordförande Lars-Erik Lövdén i ljudlänken nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".