Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Region Skåne

BUP fortsätter jobba med vårdhundar

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 04.02
Patient: "Man tänker inte på så mycket annat än hunden"
(4:54 min)
Vårdhunden Tindra
1 av 2
Vårdhunden Tindra. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Sofi Johansson, hundförare, vårdhunden Tindra och Sanna, patient inom Barn- och ungdomspsykatrin. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Sofi Johansson, hundförare, vårdhunden Tindra och patienten Sanna. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Försöket med vårdhundar har varit så framgångsrikt att verksamheten nu permanentas.

Försöket har skett som en del av behandlingen på barn- och ungdomspsykiatrins slutenvårdsavdelning.

– Det har varit jättebra och verkligen hjälpt mig jättemycket i min behandling. Jag trodde faktiskt inte till en början att det skulle funka så bra som det har gjort, säger 15-åriga Sanna, som varit inlagd på vårdavdelningen under lång tid.

Vad är det speciella med att träffa en hund?

– Djur har ofta en väldigt lugnande effekt. Man tänker inte på så mycket annat än just det som man gör med hunden.

Sanna har varit inlagd på barn- och ungdomspsykiatrins vårdavdelning under lång tid men är nu på väg att skrivas ut. Sedan i höstas har hon träffat vårdhunden Tindra och hennes förare Sofi Johansson flera gånger i veckan.

I dag börjar de med att spela tärning. Tindra puttar tärningen och får olika kommandon som att snurra eller sitta på bakbenen utifrån den siffra som kommer upp.

När hon gör rätt belönar Sanna henne med ett klickerljud och hundgodis. Sanna beskriver hur behandlingen påverkat henne.

– Jag har lättare att göra flera saker samtidigt och har kommit underfund med hur jag funkar själv och reagerar på olika saker. I början när det blev fel på något vis klankade jag ofta ner på mig själv, men där har både Sofi och Tindra hjälpt mig att göra på ett annat sätt. På så sätt har jag blivit lugnare själv, säger hon.

BUP:s vårdavdelning i Malmö, som tar emot patienter med till exempel ätstörningar och depressioner från hela Skåne, fick förra året extrapengar för att göra ett försök med vårdhundar som behandling.

Projektet pågår våren ut, men redan nu har man bestämt sig för att fortsätta.

"Absolut. Vi ser stora vinster med att kunna erbjuda den här typen av behandling och aktivitet"

Den utvärdering som gjorts av försöket visar att behandlingseffekten varit mycket bra.

– Det har bara varit positivt hela vägen. Därför vågar vi säga att det här är en del av en behandling och inte bara något myspys med en hund som är snäll att klappa, säger Anders Olin.

Vilka patienter passar det?

– Jag vet inte vilka det inte skulle passa, men vi ser en väldigt god effekt med patienter som kanske inte vill kommunicera så mycket med oss personal på andra sätt. Patienter som gärna håller sig undan, men när vårdhunden kommer, så lever man upp, och vi ser stor förändring i stunden, plus att det blir en förväntan till nästa gång.

Behandlingen med vårdhund är en del i avdelningens arbete med att minska behovet av tvångsåtgärder. Hittills har ekipagen hyrts in, men nu utbildas avdelningens fysioterapeut Kerstin Lindgren och hennes hund Alfons på vårdhundskolan i Brösarp.

Alfons har klarat uttagningen. Förutom att hunden ska vara skonsam för allergiker, så måste den till exempel kunna ta kontakt med andra människor än sin förare.

Kerstin Lindgren ser att vårdhundarna gör stor nytta på BUP:s vårdavdelning.

– Vi brukar prata om att de är ett ställföreträdande hopp. De har en förmåga att öppna alla. Vi märker det inte bara på barnen utan även på föräldrarna och personalen. Alla stannar upp och måste prata och klappa lite på hunden, säger hon.

Sanna och Tindra har fortsatt ut och tränar nu på att gå slalom mellan pelare och hoppa över och krypa under cykelställ.

Vårdhundsföraren Sofi Johansson säger att för Sanna har mycket handlat om att träna koncentrationen, medan behandlingen för andra patienter kan ha andra syften.

– Det kan få dem att minska oro och ångest, mindre rastlöshet och mindre tvång, säger hon.

Vad är det i kontakten med hunden som gör det här?

– Det blir automatiskt att man tar kontakt med en hund på ett helt annat vis. Det är acceptabelt att hälsa på en hund på gatan men inte på en människa. Man kommer in på ett annat vis.

För Sanna har kontakten med hunden Tindra varit viktig, och hon säger att andra på avdelningen som hon pratat med känner på samma sätt.

– Alla har varit väldigt positiva och glada för att Tindra har varit här, och det har även hjälpt dem i deras behandling, säger hon.

Sanna heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".