Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Skånska kommuner satsar på skolmaten

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 18.12
Skolchef: Det är billigare att laga maten från grunden
(3:35 min)
Skånekarta med kommunindelning
1 av 4
Ekologiska råvaror i % Pris per portion i kr. Mer information kan läsas nederst på sidan. Foto: Grafik: Golaleh Farhang-Azad
En skolkock står i öppningen till matsalen. I bakgrunden sitter barn och äter.
2 av 4
Tillsammans med kollegor lagar köksmästare Mikael Andersson 700 portioner helt från grunden varje dag. Foto: Golaleh Farhang-Azad
Skolkock lyfter upp locket till en 300 liters kokgryta.
3 av 4
Sjätteklassaren Kelly Malmberg är en av dem som jobbar i köket idag. 300 liter soppa går in i kokgrytan. Foto: Golaleh Farhang-Azad
Serveringsbänk med lasagne och grönsaker på ekologiska råvaror.
4 av 4
Lasagne och grönsaker. Här serveras mat på 100 procent ekologiska råvaror. Foto: Golaleh Farhang-Azad

Skånska kommuner satsar ungefär lika mycket på skolmaten. I snitt kostar en portion drygt tio kronor i Skåne, visar en undersökning som P4 Malmöhus gjort.

En tallrik skolmat i Skåne kostar mellan 9 och 14 kronor. Det visar den undersökning som vi har gjort bland de 20 kommuner som ingår i gamla Malmöhus län.

Prisskillnaden beror på vilka förutsättningar skolköken har att själva kunna tillaga maten. Kan maten lagas ifrån grunden blir den billigare än om den köps in färdiglagad, svarar alla måltidschefer vi har varit i kontakt med.

Ett fåtal kommuner satsar på att enbart servera ekologiska råvaror, men lyckas ändå hålla nere kostnaderna. Stora Hammars skola i Vellinge kommun serverar 100 procent ekologisk mat. Trots det ligger livsmedelskostnaden på elva kronor per portion.

Men vägen dit har inte varit helt enkel. För att få med sig föräldrarna gick skolan från att prata ekologiskt till att säga att de vill servera giftfri mat, berättar skolchef Susanne Freij.

– Och då är det ingen som säger, nämen jag kan tänka mig lite gifter i maten eller jag kan tänka mig lite mera gift i maten till mitt barn, så vi lärde oss ett annat sätt att kommunicera.

Varför är det viktigt med ekologiska råvaror?

– Vi kände att det var jätteviktigt dels för hälsomässiga skäl så att vi få ner kemikaliehalten i maten, men också i ett större perspektiv. Vi har en stor makt, vi serverar många portioner varje dag det vi gör kan göra skillnad.

Hur gör ni för att kunna ha råd med 100 procent ekologiska råvaror och servera svenskt kött?

– Dels behöver man ha kunskaper i köket och därför har vi kockar anställda. Sen lagar vi maten ifrån grunden. Det billigare än att köpa färdiga produkter. Det kokas fonder till maten, vi gör till och med egen ketchup så det är superbra mat till barnen och vi är stolta över det.

Tidigare hade skolan ett mottagningskök dit maten kom färdig att serveras till barnen, men för några år sedan flyttade de in i nya lokaler och målet var att laga all mat själva. För att göra det möjligt installerades stora stekytor som ofta saknas i andra skolkök. Samtidigt anställdes fyra kockar.

För att kunna hålla nere kostnaderna är det viktigt att slänga mindre mat, menar köksmästare Mikael Andersson. 

– Vi tar vara på alla rester och gör om maten som blir över till andra rätter och på fredagar serverar vi buffé. När vi går hem för helgen är kylarna tomma, det är där vi sparar våra pengar. Vi har minskat vårt svinn.

INFORMATION TILL GRAF:

Eslöv, Höganäs, Hörby och Höör beräknar på annat sätt och har ej kunnat svara på enbart livsmedelskostnaden.

Vellinge kommun: varje skola har egen beräkning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".