Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Järnet tros vara boven i varför du kanske ogillar lever

Publicerat måndag 3 april kl 10.40
"Det blir väldigt dominant i smaken"
(2:27 min)
Jan Boris Möller och sin lever
Jan Boris Möller med sin egenlagade kycklinglever. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio Malmo

Jan Boris-Möller berättar att det är den höga järnhalten i lever som kan vara orsaken till varför man ogillar rätten.

Efter förra veckans rapportering om skolmaten var det många som berättade om obehagliga minnen av levern. 

Kocken Jan Boris-Möller berättar att den fysiska förklaringen till varför vissa inte klarar av levern beror på den höga mängd järn som finns i lever. 

– Järnet tenderar att bli väldigt dominant i smaken. Dessutom kanske man tillagar levern i järngrytor och då kan man uppleva att rätten smakar väldigt mycket järn.

Detta skapar i sin tur den så kallade "leversmaken".

Smaken kan mildras genom bland annat spä i fett, som smör och grädde, men också syra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".