Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjöbo

Mer tid för socialsekreterarnas möten med barnen

Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 12.15
"Man måste komma tillbaka till hantverksarbetet inom det sociala arbetet"
(4:14 min)
Cecilia Grefve, nationell samordnare för barn- och ungdomsvården och Petra West Stenkvist, socialchef i Sjöbo.
Cecilia Grefve, nationell samordnare för barn- och ungdomsvården och Petra West Stenkvist, socialchef i Sjöbo. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

I Sjöbo jobbar man för att socialsekreterarna ska få mer tid för möten med barn, unga och familjer. Sjöbo är en av de kommuner som ingår i Cecilia Grefves arbete, där hon som nationell samordnare under tre års tid besöker ett femtiotal kommuner. Målet är att förbättra den sociala barn- och ungdomsvården.

Cecilia Grefve är just nu i Skåne, och igår var det dags för ett uppföljningsmöte i Sjöbo, för att se hur det går med handlingsplanen där. Det är snart ett år sedan hon var där senast.

När Cecilia Grefve fick sitt uppdrag som nationell samordnare och påbörjade sin resa var läget tufft inom socialtjänsten i många svenska kommuner. Det kunde handla om orosanmälningar som inte hunnits med i tid, personal som går  på knäna och svårigheter att rekrytera och att behålla erfaren personal.

– Det är tufft i en del kommuner fortfarande, säger Cecilia Grefve.

– Och vi har ju också tagit emot många ensamkommande barn, från det första besöket till detta kommunbesök, så att det finns kommuner där det fortfarande är tufft, men det finns också i de här kommunerna där vi gjort uppföljningsbesök mycket bra arbete som är väl värt att lyfta, och det har vi också fått del av idag här i Sjöbo, säger hon.

Under den tiden du har arbetat med det här, vad har varit de största intrycken?

– Att alla är oerhört besjälade av att göra ett bra arbete, det är enviktig grund i sammanhanget, samtidigt som att det är utmaningar just med medarbetarnas arbetsbelastning, för att den är på de allra flesta håll för hög. Det är ett intryck som är viktigt och där vi behöver arbeta på olika sätt för att få en rimlig belastning.

Även administration och dokumentation är områden som man behöver arbeta med, enligt Cecilia Grefve.

– Här har kommunerna i de allra flesta fall återanställt administratörer, vilket gör att man får mer möjlighet att arbeta med det sociala arbetet - för det har också denna resa visat, att man måste komma tillbaka till hantverksarbetet inom den sociala barn- och ungdomsvården. Frigör man då tid så har man mera möjligheter till det relationsskapande arbetet och mötet med barn, unga och deras familjer, säger hon.

I Skåne är det fyra kommuner som deltar i den nationella samordnarens projekt: Sjöbo, Höör, Malmö och Helsingborg.

Igår besökte Cecilia Grefve alltså Sjöbo för en uppföljningsträff. Här har man, sedan besöket för snart ett år sedan, jobbat mycket för att socialsekreterarna ska få mer tid till att faktiskt möta barn, unga och familjer. En studie för ett år sedan visade att bara 11 procent av deras arbetstid användes till det - nu är man uppe i 18,5 procent, med målet 20 procent, och ett sätt har varit att göra dokumentationen effektivare, berättar Petra West Stenkvist, socialchef i Sjöbo.

– Dels har vi införskaffat bärbara datorer till alla socialsekreterare, så man har med sig dem när man träffar barn och unga. Man kan sätta sig och skriva ner, man är två socialsekreterare, så det kan vara att den ena verkligen hela tiden lyssnar och pratar, medan den andra skriver ner, säger Petra West Stenkvist.

– Och det gör ju att man också kan fråga dem i rummet: har vi uppfattat rätt, skriver vi ner rätt saker, vad det så här du menade? Att vi verkligen lyssnar på vad de sa. Så det tror jag är en av de viktiga faktorerna.

Socialsekreterarna har också varit ute i skolorna i Sjöbo, tillsammans med elevhälsan, och frågat eleverna om de vet vad socialtjänsten är till för.

– Och många av barnen har faktiskt sagt att de är till för att hjälpa barnen, och det är ju väldigt roligt att de har sagt det tycker jag, säger Petra West Stenkvist.

Varför är det viktigt att barn och unga vet vad socialtjänsten är?

– Därför att om barn och unga behöver ha hjälp, då ska de veta vad det är - att det inte är några dumma farbröder och tanter som tar små barn eller så - som har varit den här värsta formen utav nidbild - utan att det faktiskt är så att de är där för att hjälpa till, och för att finnas.

Petra West Stenkvist berättar att socialsekreterarna haft med sig bilder av en hand som barnen fått, var och en.

– Och så får man fylla i, i fingrarna där, vilka människor är det jag kan vända mig till?

– Och många barn har sagt - kan jag få ringa till dig? Och det kanske inte är det riktigt det man ska, utan det ska man ju när man behöver socialsekreterare, men man kan hitta andra. Då har socialsekreterarna, som har varit på besöken, hjälpt barnen att se: har jag en lärare, har jag en mormor, har jag en granne, skulle jag kunna gå till kuratorn först om det var någonting? Och om de här tänker att - ja det är nog bra att prata med en socialsekreterare också, då ska man naturligtvis få göra det.

– Det är ju för att försöka att upptäcka problem så tidigt det bara går, säger hon.

På uppföljningsmötet i Sjöbo igår fanns också bland annat Socialstyrelsens generaldirektör, Olivia Wigzell, och personal från regionens barn- och ungdomspsykiatri på plats.

Mycket handlar om att förbättra samverkan runt barn och unga mellan olika delar av samhället, som exempelvis mellan elevhälsan och socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin, menar nationella samordnaren Cecilia Grefve. Hon berättar att det pågår insatser från flera olika håll för att förbättra läget inom den sociala barn- och ungdomsvården i landet.

– Jag tänker att det här är en del i arbetet och det är väldigt många som just nu arbetar för att det verkligen ska bli bättre, säger hon.

– Det är kommunerna själva, men det är också Arbetsmiljöverket, som åker runt och följer upp arbetsmiljön, det är Socialstyrelsen, som arbetar för att stödja kommunerna, det är Inspektionen för vård och omsorg som mer vill ställa om till en lärande tillsyn, och det är också regeringen som har fattat beslut ytterligare för att stödja den sociala barn- och ungdomsvården, säger Cecilia Grefve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".