Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Religiösa friskolor slår ifrån sig kritiken

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 15.20
"Skollagen gäller alla skolor oavsett om de är konfessionella eller inte"
(3:57 min)
Mattias Borg framför Sankt Thomas skola
1 av 2
Rektorn Mattias Borg anser att politikerna borde fokusera på att göra alla skolor bra. Foto: Gustav Wirtén / Sveriges Radio
Sankt Thomas och körsbärsblom
2 av 2
Sankt Thomas skola har ungefär 150 elever. Foto: Gustav Wirtén / Sveriges Radio

Skolorna själva tycker att de fyller en viktig roll och avvisar förslagen om att dra in statligt stöd.

De religiösa friskolorna har varit omdebatterade den senaste tiden. Ett inslag i TV4-programmet Kalla fakta berättade om könssegregerade skolbussar på en religiös friskola i Vällingby utanför Stockholm.

Och inför Socialdemokraternas partikongress i helgen har flera partidistrikt lyft frågan om att dra in skattefinansieringen för skolorna.

I Skåne finns sex religiösa friskolor. En av dem är Sankt Thomas skola i Lund. Skolan vilar på en katolsk grund och har ungefär 150 elever, varav cirka hälften är praktiserande katoliker.

Rektorn Mattias Borg anser att politikerna borde fokusera på att göra alla skolor bra snarare än att lägga vikt vid om de har en religiös grund eller inte.

– Det finns bra och dåliga skolor och vi har en skollag i Sverige som gäller alla skolor oavsett om de är konfessionella eller inte. Vad vi ska se till är att det finns så många bra skolor som möjligt för barnen i Sverige. 

Mattias Borg tror att en av anledningarna till att de religiösa friskolorna ofta blir omdebatterade är att det i Sverige finns en tradition av att alla ska göra på samma sätt.

– Det finns en svårighet, kanske med en svensk bakgrund också, att man har för vana att alla ska göra samma sak. Man har en gemensam bakgrund och har svårt att hantera en mångfald.

En annan religiös friskola är Mariaskolan belägen vid Stadionområdet i Malmö. Där går elever från förskolan upp till årskurs nio. All skolans personal har kristna värderingar och varje måndag får eleverna chansen till en morgonandakt.

Skolans rektor Mats Teverus tycker inte att de religiösa friskolorna utgör ett problem, i stället menar han att det finns för få friskolor att välja på i Malmö.

– Det finns inte det fria valet för att det inte finns tillräckligt många fristående skolor eller kommunala skolor som kan agera som fristående skolor, det vill säga att man själva bestämmer hur man vill inrikta sin undervisning. Jag tror på det fria valet mellan skolor, men då måste det finnas många val - och det gör det inte i Malmö tyvärr.

Om bidragen till religiösa friskolor skulle dras in, vad skulle det innebära för er?

– Jag tror inte att det blir aktuellt alls, men rent ekonomiskt är det klart att det inte går att driva en skola där föräldrarna först betalar skatt och sedan betalar en avgift för en skola, det är inte möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".