Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Platsbrist på boenden drabbar våldsutsatta kvinnor hårt

Publicerat torsdag 6 april 2017 kl 10.38
”Många frågar sig: var ska jag ta vägen, det är inte lönt att jag gör det”
(0:56 min)
Xhenita Shala är ordförande för kvinnojouren i Lund
"Jämställdhetsfrågor och kvinnorättsfrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat" säger Xhenita Shala. Foto: Jacob Hederos / Sveriges Radio Malmo

Många kvinnor som söker sig ifrån våldsamma relationer har svårt att hitta nya permanenta boenden.

Kvinnor som flytt undan våld tvingas bo kvar på kvinnojourernas boenden allt längre tid.

På fyra år har antalet dygn som kvinnor bor på jourerna ökat med över 20 dagar.

Följden blir att jourerna tvingas neka sju av tio nya som söker stöd.

Xhenita Shala, ny ordförande i Kvinnojouren i Lund, har sett att det får stora konsekvener för exempelvis barn, genom att de inte få gå kvar i skolan.

– Problemet blir även att den som funderar på att lämna sin våldsamma tänker ”var ska jag ta vägen, det är inte lönt att jag gör det. Det kommer bara att få ödesdigra konsekvenser i form av att jag gör min man arg”, berättar Xhenita Shala och fortsätter:

– Följden blir att många får välja mellan att bli hemlösa eller att återvända hem. Då återvänder många hem. Och har man en gång lämnat så kan det bli väldigt svårt, den här tillbakagången kan leda till att våldet eskalerar. 

Du har engagerat dig i kvinnojouren i Lund i ett år. Vad fick dig till att börja jobba med det här?

– Jämställdhetsfrågor och kvinnorättsfrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat. När jag sedan började plugga juridik möter frågorna från ett helt annat perspektiv.

På vilket sätt blev det annorlunda när du började läsa juridik?

– Jag fick en helt annan förståelse för hur vissa regler och lagstiftning kan påverka kvinnor, barn och män för den delen. Och genom att läsa mycket rättsfall så kan man även se hur normer och värderingar hos nämndemän och domare får utslag i domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".