Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

100 nya anställda till Malmö Universitet

Publicerat tisdag 18 april 2017 kl 04.38
Lundakår: "Vi får ett nytt syskon"
(0:30 min)
Paula Pragert är planeringschef för Malmö Högskola. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Högskolans planeringschef Paula Pragert. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
Malmö högskolas byggnad Orkanen. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Malmö högskolas byggnad Orkanen. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.

Pengar, självständighet och rätten att bedriva forskning. Allt detta kommer Malmö Högskola att få från januari 2018 när den officiellt blir ett universitet.

– Det enda tillfället som jag nog pratat om det var med en kompis från Göteborg som skämtade om att "ja, nu blir ni en riktig universitetsutbildning" men annars inte så mycket prat om det, säger Karl-Johan Johansson.

Han började i höstas att studera Hållbar stadsutveckling på Malmö Högskola. Samma termin blev det klart att skolan han precis börjat på från och med januari 2018 kommer att vara ett universitet. Men detta är inget som Karl-Johan har tänkt så mycket på. Och om det är han inte ensam.

– För mig är det inte en stor sak. Man är så inne i sin utbildning och jag har påbörjat en högskoleutbildning och sen kanske får jag får en universitetsexamen. Jag har ju ändå läst samma kurser så jag tror att det kommer påverka de som börjar studera senare, säger Elizabeth von Mentz som läser till förskolelärare.

Men på ledningsnivå pågår arbetet för fullt. Som universitet får Malmö Högskola 90 miljoner i statsanslag och kommer därför tillsätta många nya tjänster.

– Det är ju ett par hundra som ska anställas, både lärare, forskare, stödpersonal och för det behöver vi lokaler. Det är ju alltid en utmaning och vi ser över de tomter vi kan bygga på, säger Paula Pragert, planeringschef för Malmö Högskola.

Just nu arbetar skolans fakulteter med rekryteringen av sina kommande kollegor och ledningen med en strategisk plan för Malmö Universitet. Den största konsekvensen för Karl-Johan Johansson och Elisabeth von Mentz och deras klasskamrater blir främst skillnaden i deras examensbevis.

– Det tydligaste kommer ju bli att de som söker och tar ut sin examina våren 2018 kommer få det från ett universitet. De som tar ut det under hösten 2017 blir det från det från en högskola. 

Vi tror att det är viktigt för våra studenter med en universitetsstämpel. 

Responsen hos Lunds Universitet är generellt positiv. Som ensamt universitet i Skåne skulle Malmö Universitet kunna innebära konkurrens. Daniel Kraft är Vice Ordförande för Humanistiska och Teologiska kåren vid Lunds Universitet och ser det som ett tillskott i familjen.

– Vi får ett syskon i de stora lärosäternas familj.

För Malmöstudenterna Karl-Johan Johansson och Elisabeth von Mentz kommer inte en universitetsexamen ge dem mer än en informell högre status. Om de vill söka vidare till en master görs i Sverige ingen skillnad på om studenten ifråga har läst sin kandidat på en högskola eller universitet.

Elisabeth går i en av de klasser som kommer att vara klar vårterminen 2018. Hon kommer alltså vara en av de första som går ut Malmö Universitet. Men det är inget som hon eller hennes klasskamrater har tänkt på.

– Det har man inte superkoll på. Och i och med att man inte har koll på det så är det nog ingen som funderat på hur det känns.

Karl-Johan är ändå positiv till förändringen.

– Det är väl alltid kul att det går framåt för Malmö och att vi också kan skylta med att vi är en universitetsstad.

 

Hör hela reportaget nedan 

Sandra Jakobsson
sandra.jakobsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".