Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Organisationer lurar in sig i möteslokaler

Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 04.26
Personalen "Kommer vara mer på min vakt"
(3:37 min)

Föreningar hyr in sig under falsk flagg i möteslokaler i Skåne. I Skurup hyrde en högerextremistisk organisation in sig, vilket upptäcktes senare.

– Jag fick bara reda på att det var en fiskeklubb och att de skulle hålla ett möte. Och det var väl inget konstigt med det, säger Ulla Larsen, uthyrningsansvarig i Folkets Hus i Skurup 

Folkets Hus i Skurup ligger precis vid tågstationen och är över hundra år gammal. Här har huset under ett sekel hyrt ut sina lokaler till allt från politiska möten till dansband och fester.

Personalen anade därför ingen oråd när en nystartad fiskeklubb hörde av sig för att boka lokal. Men dagen efter visade det sig att det varit något helt annat än fiskare i huset.

– Vi hyrde ut till en fiskklubb som visade sig vara en ful fiskklubb, säger Ulla Larsson.

Enligt personal på Folkets Hus ska det ha varit Nordiska Motståndsrörelsen som hyrt lokalen. Och det blir andra gången som en förening hyrt in sig under falsk flagg i huset.

Upptäckten gjordes av en ren slump dagen efter att mötet ägt rum.

– Den som hyrde ringde mig och sa att han glömt någon duk. Jag kom tio minuter tidigt och hittade en slags banderoll och såg att det var nordiska motståndsrörelsen. Så kom han och så var han jättesnäll och kanske skulle hyra igen.

Folkets Hus och Parker är riksorganisationen för alla folkets hus i Sverige. De har sedan 2014 en uthyrningspolicy som ger de lokala föreningarna rätt att neka rasistiska och icke-demokratiska rörelser att hyra deras lokaler.

Policyn togs fram efter att man såg att förfrågningar från sådana rörelser ökade runtom i Sverige. Men likväl förekommer det att föreningar lurar sig in i dessa möteslokaler ändå.

Calle Nathanson är VD för Folkets Hus och Parker. Han säger att händelser som i Skurup förekommer men hör till ovanligheterna.

– Ofta kommer våra medlemmar på det och man har kontakt med dem som hyr och man inser rätt snabbt att inte är en trädgårdsförening.

Hur Folkets Hus och Parkers medlemmar ska skydda sig från att bli lurade igen är oklart. Vad som hänt har hänt och det är inget brott som kan rapporteras. Föreningarna uppmuntras av Calle Nathanson att stärka sina rutiner och ha en regelbunden kontakt med hyresgästerna.

– Det är viktigt att kolla upp vem som har hyrt och ha en kontaktperson och kan avbryta avtal. Att man har den typen av avtal som möjliggör det.

Det verkar inte finnas något mer konkret sätt för föreningar att skydda sig mot organisationer som hyr in sig under falskt namn.

På Folkets Hus i Skurup säger personalen att man numera ska göra allt man kan för att förhindra att det händer igen. Ett sätt är att man närvarar under mötenas gång och ser med egna ögon vad som verkligen händer.

– Jag kommer att vara mer på min vakt, säger Ulla Larsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".