Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

300 vänner tog farväl av Sven-Erik Magnusson

Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 11.48
Sven-Erik Magnussons begravning inramas av musik
(6:51 min)
Sven-Erik Magnusson och hans son Oscar under en konsert i Borgviks Hyttruin 2013.
Sven-Erik Magnusson och hans son Oscar under en konsert i Borgviks Hyttruin 2013. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sven-Erik Magnusson, sångare i Sven-Ingvars, begravs idag i domkyrkan i Karlstad. Det är den tidigare biskopen Esbjörn Hagberg som kommer att hålla i begravningsgudstjänsten.

Lite drygt 300 gäster har anmält att de kommer närvara i domkyrkan i Karlstad idag för att ta ett sista farväl av Sven-Erik Magnusson. Det är den förre biskopen i Karlstads stift, Esbjörn Hagberg, som kommer att hålla i begravningsgudstjänsten som börjar klockan 13:00.

Esbjörn Hagberg har flyttat från Värmland sedan han gick i pension, men säger att han ville komma till Karlstad och hålla i gudstjänsten när familjen gav honom det förtroendet.

Sven-Erik Magnusson ägnade hela sitt liv åt musiken, och det kommer även att återspegla sig i begravningsgudstjänsten. Efter att gästerna samlat sig till inledande "Gammal fäbodpsalm" på orgel kommer Sven-Ingvars att spela "Så många mil, så många år", med Sven-Eriks son Oscar vid mikrofonen.

– Sven-Erik är så starkt förknippad med sin musik, han verkade ju som musiker i 60 år. Så många människor har en relation till musiken, men också på ett sätt till honom genom hans musik, säger Esbjörn Hagberg.

När vi nåddes av beskedet om att Sven-Erik Magnusson dött, 74 år gammal den 22 mars i år, var det många som hörde av sig till oss på P4 Värmland för att dela med sig av sina minnen, musikerkollegor och fans och nära vänner. Och uppskattningsvis 1400 personer deltog i minnesgudstjänsterna i domskyrkan den sista mars. Sven-Ingvars musik har betytt så mycket för så många, även för biskop emeritus Esbjörn Hagberg.

– Jag har ju vuxit upp i Värmland och det går inte att leva i Värmland utan att ha en relation till Sven-Ingvars musik. Och jag tänker liksom många andra har uttryckt: Det är som om Sven-Ingvars alltid har funnits. Med åren har man lärt sig de där sångerna och man har känt sig hemma med dem. Det har funnits något som har berört både mina värmländska rötter men också glädjen och romantiken – allt det som finns speglat i musiken, säger Esbjörn Hagberg.

Under gudstjänsten kommer en inspelning av en av Sven-Ingvars mest omtyckta låtar, "Anita", som bygger på Gustaf Frödings texter, att spelas upp, och psalmerna som familjen valt ut är "Blott en dag" och "Härlig är jorden".

Innan begravningsgudstjänsten är slut och kistan bärs ut till tonerna av "När solen färgar juninatten", så kommer den värmländska jazzsångerskan Rigmor Gustafsson att sjunga "Värmlandsvisan", ackompanjerad av Olle Nyberg på piano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".