Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Terrormisstänkt frias av tingsrätten

Uppdaterat fredag 21 april 2017 kl 11.55
Publicerat fredag 21 april 2017 kl 08.26
Försvarsadvokat: Svårt att ifrågasätta Säpos beslut att omhänderta mannen
(1:45 min)
Skylt där det står "Säkerhetspolisen" till vänster. Till höger advokat Lars Edman.
Advikat Lars Edman, som företräder den åtalade mannen, är kritisk. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Mannen är nu omhändertagen av Säpo som vill att han ska utvisas. Tingsrätten håller inte med.

Mannen frias från åtalspunkterna och ska inte heller utvisas, enligt domen.

– Ett av rekvisiten för att den aktuella branden ska bedömas som ett terroristbrott är att gärningen objektivt sett allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Så har enligt tingsrätten inte varit fallet utan för det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet. I stället ska gärningen rubriceras som mordbrand, säger chefsrådman Lennart Strinäs. 

Tingsrätten meddelade i domen att den tekniska undersökningen av brottsplatsen inte har gett något fynd som binder 30-åringen till platsen.

Det finns inte heller något vittne som kan peka ut honom som gärningsman, enligt ett pressmeddelande.

Vidare skriver tingsrätten att "åklagaren har i stället byggt åtalet på ett antal indicier. Dessa är bland annat att mannen befann sig i närområdet vid tidpunkten för branden och att han via en mellanhand har förmedlat in-formation om branden till den IS-kontrollerade nyhetsbyrån Aamaq.

Tingsrätten finner vid en samlad bedömning av utredningen i målet att mannen visserligen är IS-sympatisör men att indiciebevisningen inte är tillräcklig för fällande dom."

– Slutsatsen är att uppenbar att han sympatiserar med IS, säger Lennart Strinäs till P3 Nyheter. 

Vad har ni dragit för slutsatser av det här med att hans telefon har kopplat upp i närheten av den här lokalen vid tillfället för branden? 

– Det är en av de mest besvärande omständigheterna, men det i sig är inte tillräckligt för att fälla honom, säger Lennart Strinäs. 

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström ska nu se över tingsrättens dom innan hon beslutar om ett eventuellt överklagande.
– Nu ska vi se på vilka brister som eventuellt kan rättas till och fyllas i genom vidare utredningsåtgärder innan vi går vidare. 

Efter att rättegången avslutades för två veckor sedan försattes mannen på fri fot av tingsrätten.
Mannen blev synligt glad av beslutet när det meddelades. Han kramade om sitt ombud och sjönk ihop på golvet. Lyckan var dock kortvarig.

– I nästa sekund så fick han besked från Säkerhetspolisen om att de hade beslutat att ta honom i förvar enligt en lag om särskild utlänningskontroll, med motiveringen att han kan förväntas begå brott i Sverige, berättade mannens försvarsadvokat Lars Edman efter att rättegången avslutades.

Lagen gör det möjligt att utvisa personer som kan utgöra en risk mot rikets säkerhet. Säpo kan ansöka hos Migrationsverket om att personen ska utvisas och bevisföringen som krävs är lägre än för att döma personen i ett brottsmål.

Dessutom kan Säpo i ett sådant ärende hänvisa till bevisning som hålls hemlig för försvaret.

– Det finns luckor med påståenden och uppgifter som jag inte får ta del av. Då är det naturligtvis svårt att ifrågasätta, man vet inte varifrån uppgifterna kommer. Det är där den stora rättsosäkerheten ligger, säger Lars Edman. 

P4 Malmöhus har tidigare rapporterat att Säkerhetspolisen pressade mannens fru under förhör till att ange mannen.

De ska bland annat ha hotat med att utvisa kvinnan om hon inte följde deras uppmaning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".