Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Helsingborg

Politiker vill ge Dunkersbesökare valuta för pengarna

Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 10.41
Kristian Andersson och Björn Tufvesson Alm.
1 av 2
Två ledande kulturpolitiker i Helsingborg, Kristian Andersson (M) och Björn Tufvesson Alm (S), är överens om att Dunkers kulturhus framför allt är till för helsingborgarna. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Dunkers entrésida.
2 av 2
Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio

Många har diskuterat och undrat vad Dunkers ska vara till för. Vid starten hade man höga ambitioner att bli ett kulturhus att räkna med långt utanför Helsingborg. I dag vill ledande kulturpolitiker att Helsingborgarna ska trivas där och få valuta för skattepengarna.

Den 27 april 2002 invigdes Dunkers Kulturhus i Helsingborg i regn och blåst med kronprinsessan på plats tillsammans med tusentals helsingborgare.  Mycket har hänt sen dess och utställningar, arrangemang och chefer och organisation har avlöst varandra.

– Det handlar om att vara angeläget och att tilltala helsingborgarna, säger Kristian Andersson, moderat ordförande i Kulturnämnden. Huset är byggt för att helsingborgarna ska kunna konsumera konst och kultur.

Vice ordförande, socialdemokraten Björn Tufvesson Alm, vill se Dunkers som helsingborgarnas vardagsrum något han menar att man inte lyckats med under de här femton åren.

Jag tänker på de fantastiska barnutställningarna som vi har haft och som lockat jättemånga ungar från alla delar av staden.

Förra året passerade knappt sexhundra tusen genom entrédörrarna och ungefär hälften tog del av utställningarna. Tanken för framtiden är att allt på nedre plan ska vara gratis, en väg man redan slagit in på och politikerna vill öppna upp huset. Rummet där det varit butik och turistbyrå ska fyllas med innehåll och en scen.

– I samband med att vi gör om bottenplanet kommer det att bli ytterligare utställningsutrymme och förhoppningsvis också locka ännu fler, säger Kristian Andersson.

Tar man en titt i backspegeln så kan man lugnt säga att det har blåst och virvlat kring huset under åren, om allt från saknaden av ett stadsmuseum till att utställningarna varit för svåra eller för ytliga och att huset upplevts som otillgängligt. Nu ska huset vara mer öppet och från politikens sida vill man ha utställningar som drar mycket folk.

– Det är ett ansvar som vi politiker har att helsingborgarna får valuta för pengarna, säger Björn Tufvesson Alm. Vi kan och ska ha smala utställningar men inte så smala och så provocerande att de bara tilltalar en liten, liten del.

Kristian Andersson menar att det finns både och på Dunkers och säger att man inte behöver göra bara det ena eller andra. 

Tidigare kulturpolitiker har fått kritik för att vilja detaljstyra innehållet. Nu görs det uppdragsbeskrivning från förvaltningen inför den stundande rekryteringen av en ny verksamhetschef, så frågan är ju hur mycket dagens politiker tycker att de kan och får lägga sig i?

Förhoppningsvis kommer den här personen att ha samma tankar som vi.

Politikerna drar upp riktlinjerna och sen är det upp till professionen att leverera, förklarar han. Och innehållet ska vara är angeläget intressant och stimulerande och tilltala människor.

– Jag önskade nästan att vi inte var så överens, säger socialdemokraten Björn Tufvesson Alm, men jag måste hålla med. Sen finns det en kraft i olika viljor och det ska vi ta tillvara på, och jag förväntar mig att den nya chefen för Dunkers har en vision. Sedan är det ju alltid bra om den visionen sammanfaller med politikens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".