Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Även polisen i Lund har kärleksbombats

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 10.31
"Alla yrken behöver ju uppskattning för det man gör"
(4:58 min)
Magnus Björn-Bentzen (till vänster) och Magnus Persson arbetar som poliser i Lund, och menar att många ofta visar uppskattning för det jobb de gör.
Magnus Björn-Bentzen (till vänster) och Magnus Persson arbetar som poliser i Lund, och menar att många ofta visar uppskattning för det jobb de gör. Foto: Sveriges Radio Malmo

Efter den omskakande händelsen i Stockholm, då en attentatsman körde rakt in i en folkmassa på Drottninggatan, har poliskåren överrösts med beröm och kärlek från allmänheten. Exempelvis i form av blommor och kramar. I bjärt kontrast till många mätningar som visar att förtroendet till polisen många gånger är lågt.

 I bjärt kontrast till många mätningar som visar att förtroendet till polisen många gånger är lågt.  Ofta när det pratas om polisens arbete brukar det snarare handla om dödsskjutningar och överbelastningar.

– Jag syns väldigt mycket ute, och jag vet att många människor vill ha en synlig polis. Folk tycker om när de ser oss ute, och det är en väldigt viktig del av polisyrket att göra just det, säger Magnus Björn-Bentzen som arbetar som cyklande närpolis i Lund och tillägger:

– Jag får inte särskilt många sura miner, utan de flesta är väldigt glada när de ser oss. Och efter den här händelsen i Stockholm får vi många dunkar i ryggen. Vissa polisbilar har även fått blommor på vindrutan även härnere.

Efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm har vi idag fått reda på att ytterligare en person avlidit på sjukhuset i sviterna av de skador som hon åsamkades av terrorattentatsmannen. Därmed har totalt fem personer avlidit. Flera polisbilar i Stockholm har utsmyckats med blommor av allmänheten, som ett sätt i att visa sin uppskattning till polisens arbete under och efter terrordådet. Och det är alltså en trend som även spridit sig till Skåne.

Vad betyder det här för polisyrket?

– Det betyder ju mycket. Alla yrken behöver ju uppskattning för det man gör. Vi poliser har ju ögonen på oss, vilket vi ska ha. Vi har ju ett våldsmonopol, och det är självklart att det även möter kritiska röster dock, säger Magnus Persson från Polisen i Lund.

Men hur ska polisen öka sitt förtroende?

– Man vill ju alltid ha fler poliser och kunna vara synliga när människor behöver hjälp. Det skulle kunna vara en lösning, säger Magnus Björn-Bentzen och Magnus Persson fyller i:

– Och att varje polis på individnivå gör så gott de kan och därmed skapar ett förtroende. ibland kan det ju faktiskt vara så att du som polis inte räcker till. Men du ska ändå alltid försöka att göra ditt bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".