Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Patienter får mer inflytande över psykiatrin

Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 04.14
Patientombud: "Det har en enorm tyngd"
(3:57 min)
Anna Friberg, verksamhetschef på Aleris psykiatri i Lund, och Astri Sjödin, patientombud på NSPH. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Anna Friberg, verksamhetschef på Aleris psykiatri i Lund, och Astri Sjödin, patientombud på NSPH. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

På Aleris öppenvårdspsykiatri i Lund jobbar man sedan i höstas på ett nytt sätt för att öka patienternas inflytande över vården. Bland annat är brukarna med och styr mötena med patientföreningar.

– Många gånger sätts agendan av anställda i psykiatrin. Här har det varit ett konkret samarbete, och det har en enorm tyngd om man ser till brukarinflytande i Sverige i dag. Det tyder på något väldigt positivt, säger Astri Sjödin, patientombud på NSPH Skåne, Nationell samverkan för psykisk hälsa.

Till Aleris specialiserade psykiatriska öppenvård i Lund kommer patienter från framförallt nordvästra Lund och Kävlinge kommun, och mottagningens ungefär 2000 patienter årligen gör sammanlagt runt 19 000 besök.

I höstas slöt verksamheten och samarbetsorganisationen för patient- och anhörigföreningar inom psykiatrin, NSPH, ett avtal om att tillsammans genomföra ett projekt för att öka patienternas inflytande över vården.

– För mig är det helt självklart och naturligt att vilja vara med och jobba i ett sådant här experiment som vi är inne i, säger Anna Friberg, verksamhetschef på Aleris psykiatri i Lund.

Vad skulle du säga är den största skillnaden jämfört med mer traditionellt brukarinflytandesamarbete?

– Den största skillnaden är att vi är jämlika i det här avtalet. Det är inte jag som bestämmer vad vi ska ha för olika aktiviteter för att fånga brukarnas synpunkter, utan det är Astri och jag tillsammans som gör upp planer, har arrangerat råd och ska arrangera forum för anhöriga.

Anna Friberg säger att hälso- och sjukvård i många fall väldigt ojämlik. När man är sjuk och söker vård möts man av en person som på alla sätt är över patienten.

– Då är det här ett sätt att försöka komma tillrätta med den informationsasymmetri som är inbyggd i hela sjukvårdens system. Därför tycker jag att det är väldigt spännande att vi är med i detta, säger Anna Friberg.

Rent konkret innebär samarbetet bland annat att Astri Sjödin på NSPH är med och bestämmer dagordningen, när patientföreningarna i Lund kommer på inflytanderådsmöten, och att hon finns på mottagningen två gånger i veckan för att ta emot patienters synpunkter och klagomål.

Astri Sjödin tror att det har ett stort symboliskt värde att verksamheten och patientföreträdarna är två jämbördiga parter, och att det gör det lättare att ta tillvara hennes egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

– Jag som egenerfaren har en annan ingång till vad det innebär att vara patient, hur man tar emot information och alla de bitarna som man drabbas av, när man kommer som hjälpsökande. Jag hoppas att det har en positiv effekt i och med att jag har makten att vara med och utforma på ett annat sätt, säger Astri Sjödin.

Vad är det för synpunkter som du har fått in?

– Det har gällt mycket hur man får tag på behandlande personal, tidsbokning, en aspekt har varit själva väntrummet och telefonsystemet i stort. Det har varit något som återkommit.

Alla synpunkter som kommer in diskuteras sedan av Aleris på ledningsgrupps- och personalmöten, och vad det gäller synpunkterna på väntrummet ledde det till en snabb förändring. Flera uppgav att de kände sig obekväma med att folk i väntrummet hörde vad man pratade om i receptionen.

– Då tog vi upp och diskuterade det och gjorde rätt så snabbt en omändring med möblerna i våra lokaler och försökte sprida ut väntrummet. Vi backade också bak, så att inga patienter ska stå så nära den som är framme vid receptionsdisken. Det här var en väldigt viktig fråga, och det kändes viktigt att snabbt reagera på det, säger Anna Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".