Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige/Danmark

Gränsguide: så ser vägen ut mellan Danmark och Sverige

Publicerat onsdag 3 maj 2017 kl 15.34
"Gränskontrollerna kvar i ytterligare sex månader"
(5:59 min)
Id-kontroll på Köpenhamns flygplats Kastrup. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Id-kontrollerna vid Kastrup och färjeläget i Helsingör är borta. Vad betyder det för dem som pendlar över Öresund?

Vad kommer det indragna kravet på id-kontroller innebära för alla som reser över Öresund?

Att man kommer kunna kliva på tåg, buss och färja utan att visa upp pass eller körkort. Det innebär troligtvis också i förlängningen att Skånetrafiken och SJ kan återuppta sin ursprungliga turtäthet mellan länderna, och att det därför går att resa mellan exempelvis Malmö och Köpenhamn utan någon förening. Det beror å andra sidan på hur man lyckas lösa gränskontrollerna på den svenska sidan sundet.Regeringen säger att de i gengäld kommer att skärpa gränskontrollerna. Vad innebär det?

Enligt inrikesminister Anders Ygeman är ambitionen att polisen ska kontrollera samtliga som reser över sundet. Detta antingen på den svenska sidan eller – vilket regeringen redan bestämt – med kontrollanter ombord på tågen på Öresundsbron.

Gränskontrollerna kommer att bli kvar i ytterligare sex månader, det vill säga fram till november. Därefter måste de bort, enligt krav från EU.

Med skärpta gränskontrollen innefattas att gränspolisen ska köpa in fast kamerautrustning som kan registrera bilars regskyltar och särskild röntgenutrustning som kan undersöka och uppdaga smugglingsförsök med exempelvis lastbil.

Gränskontrollerna kommer att bli kvar i ytterligare sex månader, det vill säga fram till november.

Tanken är också att svensk polis ska stärka sitt samarbete med polismyndigheterna i andra EU-medlemsländer, exempelvis för att få stopp på misstänkta fordonstransporter.Betyder detta att det kommer bli långa köer vid den svenska gränsen?

Det återstår att se. Svenska gränspolisen har ju sagt att de behöver dubbelt så stora resurser för att kunna kontrollera alla inresande. Men det berör ju så klart på hur stort inflödet är.

Sedan är det ju inte säkert att regeringen, på lite längre sikt, står fast vid sitt krav att alla inresande ska kontrolleras.Hur länge kommer det här att pågå?

EU:s kommissionär för migrationsfrågor, Dimitris Avramopolous, har uppgett att det kommande halvåret blir det sista, därefter kommer man från EU:s håll inte att acceptera några former av gränskontroller längre.

I stället förväntas polisen i respektive land att bli bättre på så kallade inre kontroller, det vill säga stickprovskontroller av för polisen intressanta personer.Betyder detta att situationen med kraftiga asylströmmar från exempelvis hösten 2015 kommer tillbaka?

Det är EU:s ambition att så inte ska ske. För att undvika detta försöker man parallellt stärka EU:s yttre gräns, framförallt mellan Grekland och Turkiet, Italien och Tunisien samt Spanien och Marocko.

Om polismyndigheterna runt om i Europa, samtidigt blir bättre på att genomföra inre kontroller, så kommer det bli betydligt svårare för asylsökande att ta sig utan id-handlingar hela vägen genom Europa.

Sedan är så klart även detta beroende på hur stor asylströmmen blir i stort.

18 månader med kontroller

  • 12 november 2015: Tillfällig inre gränskontroll införs - till en början bara tio dagar, senare ytterligare 20 dagar. Fram till juni året efter förlängs kontrollerna en månad i taget.
  • 4 januari 2016: Kontroll av id-handlingar för resande med kollektiva färdmedel från Danmark införs.
  • 2 juni 2016: De tillfälliga gränskontrollerna förlängs med fem månader.
  • 11 november 2016: De tillfälliga gränskontrollerna förlängs med tre månader.
  • 9 februari 2017: De tillfälliga gränskontrollerna förlängs med tre månader.
  • 3 maj 2017: Regeringen meddelar att id-kontrollerna upphör och att den inre gränskontrollen utökas så mycket att gränspolisen hävdar att de behöver fördubblade resurser. Gränskontrollerna förlängs med sex månader.
  • 3 maj 2017: EU-kommissionen säger samtidigt att den tillfälliga gränskontrollen inte ska förlängas ytterligare en gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".