Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Sprutbyte och Naloxon räddar liv

Publicerat fredag 5 maj 2017 kl 15.07
Fd missbrukare: "Sprutbytet har varit min frizon"
(4:56 min)
Marianne Alanko Blomé, läkare på sprutbytet i Malmö, Jonna Sohlmér, före detta missbrukare, Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
1 av 2
Marianne Alanko Blomé, läkare på sprutbytet i Malmö, Jonna Sohlmér, före detta missbrukare, Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Henrik Thiesen och Marian Jörgensen från missbruksvården i Köpenhamn visade publiken hur det går till när naloxon används för att häva en överdos.
2 av 2
Henrik Thiesen och Marian Jörgensen från missbruksvården i Köpenhamn visade publiken hur det går till när naloxon används för att häva en överdos. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

I dag firade sprutbytet att det i år är 30 år sedan verksamheten startade i Lund och kort därefter i Malmö. Det firades med föreläsningar, där bland annat brukare berättade hur viktiga mottagningarna varit för dem.

Till sprutbytet kan missbrukare komma och få rena sprutor och även hälso- och sjukvård, och under många år var mottagningarna i Malmö och Lund de enda i landet.

– Sprutbytet har betytt jättemycket för mig. När man lever i ett aktivt beroende, så möter man så otroligt mycket fördomar. Man blir behandlad som en outcast i samhället, och då är det skönt att ha åtminstone ett ställe dit man kan gå och känna att man blir sedd som en likvärdig människa, säger Jonna Sohlmér, före detta missbrukare.

Under två decennier var det bara Malmö och Lund som hade tillåtelse att bedriva sprutbytesverksamhet, och även när möjligheten öppnades överallt har motståndet på många håll varit stort.

– Nu händer det en hel del i resten av landet. Bara under de senaste åren har flera öppnat, och det är jag väldigt, väldigt glad för, säger Marianne Alanko Blomé, läkare på sprutbytet i Malmö.

Vad säger du om att det inte är självklart med sprutbyte i hela landet?

– Jag tycker att det är tråkigt och sorgligt med restriktioner som säkert bygger på okunskap och föråldrade uppfattningar om vad verksamheten egentligen går ut på. Till dem sänder jag en varm inbjudan att komma och besöka oss och se hur vården bedrivs.

Publiken som kommit för att fira sprutbytet fick även höra om missbruksvården i Köpenhamn, där man i flera år delat ut naloxon, som används för att häva överdoser, och där det finns särskilda injektionsrum för att kunna ta droger under ordnade former.

Trots att både forskare, läkare och brukare är eniga om nyttan med injektionsrum, så är Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, högst tveksam.

– Det är en svår fråga, eftersom det är verksamhet som vi inte skulle få lov att bedriva i Sverige. Jag har svårt att se att vi skulle kunna driva verksamhet i Region Skånes lokaler som inte är laglig, säger hon.

Vad det gäller möjligheten att kunna dela ut naloxon till missbrukare och anhöriga, så har regeringen nu sagt att frågan ska snabbutredas. För Jonna Sohlmér har det redan tagit för lång tid.

– Det kan rädda liv. När någon tar en överdos, så kan du häva överdosen. För mig finns det inga giltiga skäl till varför man inte ska tillhandahålla detta. Mitt eget liv har räddats fyra gånger av naloxon, och för varje dag som går riskerar man att fler personer dör, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".