Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Torna Hällestad

Naturvårdare skadar skånska träd – för mångfaldens skull

Publicerat måndag 8 maj kl 08.09
Biologen: Vi gör det lite snabbare än vad naturen hade gjort
(1:28 min)
Prästskogen.
1 av 2
Ida-Maria Hörlin veteraniserar en bok i Prästskogen i Skåne. Foto: Odd Clausen
Vikki Bengtsson.
2 av 2
Måns Bruun från länsstyrelsen och naturvårdsbiolog Vikki Bengtsson diskuterar veteraniseringen i Prästskogen, medan den pågår i bakgrunden. Foto: Odd Clausen

Tusentals träd i södra Sverige utsätts just nu för blixtnedslag och hackspettar – på konstgjord väg. Det är en kontroversiell metod som kallas veteranisering, ett sätt att göra unga träd hundra år äldre.

I Skåne är det sammanlagt är det 300 träd som fått sitt åldrande påskyndat, under ledning av naturvårdsbiolog Vikki Bengtsson.

– Vi skapar lite hackspettshål, vi skapar lite blixtnedslag ... vi skadar dem, absolut, förhoppningsvis på samma sätt som naturen ändå hade gjort.

Prästskogen i Torna Hällestad är känd för sina unika vresbokar och är en av de platser i Skåne som just nu utsätts för veteranisering. Det sker med hjälp av tre arborister som klänger uppe i träden med sina motorsågar.

Måns Bruun jobbar på Länsstyrelsens naturvårdsenhet och han förklarar att gamla träd är minst lika viktiga som de unga, gröna och friska träden.

– Träden dör ofta inifrån, medan utsidan är levande: gamla bokar och ekar är en miljö för väldigt många andra arter. Problemet är att när de gamla träden dör så är det inte säkert att de unga träden är tillräckligt gamla. När vi åldrar träden så skadar vi de unga träden så att svampar och insekter kan komma åt träden och angripa dem, kanske 100 år tidigare än de hade gjort i annat fall.

Veteranisering är kontroversiellt bland vissa naturvårdare, men den här våren ska många tusen träd utsättas för det även i Blekinge, Småland och Östergötland, projektet till hälften bekostat av EU.

Vi räddar en stor lång rad av arter som annars blir utrotade.

Om projektet lyckas vet man inte förrän en hel generation fram i tiden – det kan ta upp till hundra år innan det finns ett tydlig resultat. Vikki Bengtsson tror att veteraniseringen i Prästskogen kommer lyckas.

– Vi räddar en stor lång rad av arter som annars blir utrotade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".