Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Elektronik i hjärnan revolutionerar forskning

Publicerat torsdag 11 maj 2017 kl 04.03
"Det finns ingen gräns för dess tillämpning"
(3:43 min)
Jens Schouenborg, professor i fysiologi
1 av 3
Jens Schouenborg leder forskningen i Medicon Village i Lund. Foto: Gustav Wirtén/SR och NRC
NRC:s labb i Lund
2 av 3
Tekniken testas just nu på råttor. Foto: Gustav Wirtén/SR
Handbyggd elektrospinner
3 av 3
Maskinen elektroderna tillverkas i har forksningsingenjören Ali Ghasemi Azar byggt för hand. Foto: Gustav Wirtén/SR

Hypertunna elektroder i hjärnan som kan stoppa smärta, förbättra minnet och avlyssna hjärnverksamheten. Den nya tekniken kan revolutionera kunskapen om hjärnan.

De är 20 gånger tunnare än ett hårstrå och kan ledas in i hjärnan utan att vävnaden tar skada. Tekniken som Jens Schouenborg och hans forskarteam vid Lunds universitet tagit fram kan innebära ett paradigmskifte i forskningen om hjärnan.

När elektroderna kopplats i hjärnan får de direktkontakt med nervcellerna, och kan kartlägga hur hjärnan arbetar på ett helt nytt sätt. Dessutom ska tekniken kunna behandla en lång rad neurologiska sjukdomar.

– Forskningen går ut på att förstå hur hjärnan fungerar när vi tänker, när vi lär oss någonting. När vi känner smärta, när vi rör på oss, säger Jens Schouenborg. 

Vi tror att vi kommer kunna testa på patienter om tre år.

Till skillnad från tidigare tekniker reagerar inte hjärnvävnaden på att elektroderna dras in i hjärnan. 

– Elektroderna ska vara mjuka som sjögräs, så de kan svänga med vattnets rörelser, säger han.  

Jens Schouenborg beskriver det som att ingen annan i världen är i närheten av det här teamets forskning. Stora medicinföretag har redan börjat visa intresse för att gå in med pengar och lansera produkten globalt. I framtiden har tekniken mer eller mindre obegränsade möjligheter, menar han.

– Eftersom den tekniken vi utvecklar är sådan att den kan anpassas till i princip alla delar av hjärnan så finns det ingen riktig gräns för dess tillämpning, säger han. 

Det är inte realistiskt att kunna avläsa tankar i våra generationer.

Frågan om nanoteknik och hjärnan är inte okontroversiell. Den amerikanska entreprenören Elon Musk, som bland annat ligger bakom elbilen Tesla, har exempelvis sjösatt ett projekt som ska använda nanoteknik för att skapa hyperintelligenta människor. Forskningen blir då en etisk eller filosofisk fråga.

Men även om Jens Schouenborg ser närmast oändliga medicinska användningsområden för sin teknik i framtiden, så tror han inte att det är möjligt att skapa superhjärnor eller läsa tankar. Hjärnan är alldeles för komplex.

– Det är en vision som saknar kunskap om hur hjärnan faktiskt fungerar. Det är inte någon realistisk bild att avläsa tankar i våra generationer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".