Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

EU-medborgare ska kontrolleras hårdare

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 04.10
"Ett väldigt effektivt sätt att komma åt missbruk"
(2:03 min)
En bild på Patrik Engström.
Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, välkomnar förslaget om att kunna kontrollera EU-medborgare hårdare. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Regeringen vill införa hårdare kontroller på EU-medborgare som flyger till Sverige från länder utanför Schengenområdet. Resenärerna ska kunna tvingas lämna fingeravtryck och fotograferas.

Det handlar om att kontrollera den digitala informationen i EU-medborgares pass, den så kallade biometrin. Där finns fingeravtryck och ansiktsform sparat, och genom att använda speciell utrustning ska passkontrollanterna kunna undersöka om den biometriska datan stämmer överens med resenären.

I dag går det bara att göra den här sortens kontroll på personer som inte är medborgare i EU eller Schengensamarbetet. Då kontrolleras biometrin i de så kallade Schengenviseringarna.

– Också EU-medborgare ska underkastas så kallad minimikontroll. Deras foton och fingeravtryck ska jämföras med det som finns lagrat i passen, säger Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen.

Ändringen är en anpassning till nya EU-regler.

Systemet finns redan på flera flygplatser i Europa. Ett exempel är London, där den som reser från Sverige kan få gå igenom en så kallad automatisk gränskontroll som läser av den biometriska datan i passet och bland annat fotograferar ansiktet med en specialkamera.

Patrik Engström välkomnar förslaget, och säger att det nu blir enklare att upptäcka personer som reser med någon annans id-handling, ett så kallat look-a-like-pass.

– Det här är ett väldigt effektivt sätt att komma åt missbruken med look-a-like-pass. Här får man möjlighet att med teknikens hjälp verifiera att den som presenterar passet också är den som passet har utfärdats för, säger han.

Polisens it-avdelning fick uppdraget att utreda införandet automatiska gränskontroller redan för flera år sedan, men har ännu inte hittat en lösning.

För att kontrollera den biometriska datan i passen krävs nämligen nya tekniska lösningar.

– För vår del innebär det här att vi behöver skaffa en del ny teknik, vi behöver ha kameror för att göra den här typen av ansiktsigenkänning. Det har vi inte i dag vid våra gränskontroller, säger Patrik Engström.

Är det realistiskt att få det här på plats till den 1 januari 2018?

– Det är jättesvårt att bedöma. Dels handlar det om kamerorna, men sedan handlar det om en del mjukvara och algoritmer som ska in i systemet för att kunna göra den här själva jämförelsen också, så jag kan inte riktigt svara på det faktiskt.

Enligt förslaget ska fingeravtrycken och bilderna inte sparas utan i stället raderas direkt efter kontrollen.

Justitie-och migrationsminister Morgan Johansson (S) har inte velat svara på några frågor om förslaget med hänvisning till att det nu är ute på remiss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".