Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler sjuka av svårbehandlade bakterier

Publicerat torsdag 11 maj 2017 kl 04.18
Folkhälsomyndigheten: Bekymmersamt
(2:09 min)
Antibiotikaresistenta bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo.
Antibiotikaresistenta bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB / TT

Flera patienter har blivit sjuka av en av de mest motståndskraftiga bakterierna, de som bär på ESBL-CARBA. Det finns bara ett fåtal antibiotika som biter.

Antalet multiresistenta bakterier av typen ESBL-CARBA, som står emot nästan all antibiotika, fortsätter att öka i Sverige.

Förra året konstaterades 126 nya fall och av dem har många smittats inom landets gränser.

Det här är bekymmersamt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det vi har noterat under året är att antalet inhemskt smittade fall är fler i år än tidigare år, så vi ser en lätt ökning där, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

Det är fortfarande så att de flesta som drabbats har fått ESBL-CARBA utanför Sverige. Men förra året smittades 34 personer inom landet,  många av dem med bakterier som är nära släkt med varandra, trots att patienterna som smittats inte haft någon kontakt. 

– På något sätt måste ju den här bakterien finnas här. Det är ju totalt ett fåtal fall. I en del av de här fallen känner man till att man vistats någon som haft den. Det finns också fall där vi inte vet var man har plockat upp bakterien, framhåller Karin Tegmark Wisell.

De här särskilt resistenta tarmbakterierna bär på ett enzym, ESBL-CARBA, som bryter ner effektiv antibiotika och gör den verkningslös.

Bakterierna är inte bara resistenta mot en antibiotika-sort, utan många. De är multiresistenta bakterier, och om de börjar spridas i Sverige är det oroväckande, säger Karin Tegmark Wisell.

– Utöver att de har förmågan att bryta ner en av våra värdefullaste antibiotika-grupper så har de kopplad resistens mot i princip all övrig antibiotika. Så det är det som gör det så allvarligt, säger Karin Tegmark Wisell.

Karin Tegmark Wisell poängterar att det fortfarande handlar om ett fåtal fall och att situationen i Sverige fortfarande är gynnsam i jämförelse med många andra länder. Alla som bär på bakterien är inte sjuka, men för de läkare som ska behandla en smittad patient som fått en infektion är det inte helt lätt.

– Av de här fallen som vi bedömer har fått sin smitta i Sverige är det flera som har en sjukdom. En del har urinvägsinfektion och andra har svårare infektioner.

– Det är ju en utmaning att hitta behandlingsalternativ. Det man får göra är att noggrant gå igenom hela arsenalen av antibiotika som finns tillgänglig och försöka hitta några halmstrån, avslutar Karin Tegmark Wisell.

Fakta: Bakterier

Genom att kartlägga bakteriernas hela arvsmassa har forskarna hittat två grupper av patienter som har bakterier med nästan identiska genom, men man har inte lyckats hitta någon gemensam smittkälla, vilket är gåtfullt, enligt Folkhälsomyndigheten.

Patienterna har med något undantag inte haft någon kontakt med varandra och inte rest utomlands på länge. Nu går myndigheten vidare för att i samarbete med landets smittskyddsläkare försöka förstå varför och hur de här besläktade bakterierna har kunnat smitta personer i södra och mellersta Sverige. De vill inte spekulera i om det kan finnas någon gemensam smittkälla, men i slutet av maj ska man diskutera frågan med smittskyddsläkarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".