Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Öresund

Pendlare får inte skadestånd

Uppdaterat torsdag 18 maj 2017 kl 12.39
Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 11.25
Anna Skarhed, justitiekansler: Inget som automatiskt ger rätt till skadestånd
(1:37 min)
Id-kontroll kastrupp danmark
Id-kontroll vid Kastrups flygplats. Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

De över 500 Öresundspendlare som krävt skadestånd av staten på grund av id-kontrollerna får nej av Justitiekanslern.

Samtidigt anser Justitiekanslern, JK att id-kontrollerna kan strida mot reglerna om fri rörlighet i EU.

– Även om man kan kritisera det här, både hur det har kommit till och man kan vara tveksam om innebörden verkligen står i överensstämmelse med reglerna så är inte det någonting som automatiskt ger någon rätt till skadestånd, säger Anna Skarhed, justitiekansler.

De 565 pendlarna krävde 30 000 kronor vardera i ersättning för kränkning och utöver det ersättning för vad de förlorat på längre restider och på dyrare pendling med bil. Sammanlagt var kravet på staten på över 25 miljoner kronor. 

Deras huvudargument har varit att id-kontrollerna stred mot Schengenreglerna, som stadgar fri rörlighet inom EU-länderna och att kontrollerna i själva verket var en otillåten gränskontroll. 

Id-kontrollerna infördes den 4 januari 2016 för att begränsa antalet asylsökande till Sverige. De har gällt alla som rest med tåg, buss eller färja från Danmark till Sverige. 

De infördes i all hast med hjälp av en lag som blev kraftigt kritiserad, bland annat av Justitiekanslern och Lagrådet. Advokat Finn Madsen i Malmö har företrätt pendlarna. Han beklagar JK:s beslut idag.

– Den argumentation som kommer från JK:s sida, gör det väldigt svårt att inte gå vidare, säger Finn Madsen.  

Men om pendlarna nu skulle gå vidare till domstol och stämma staten riskerar de att få betala rättegångskostnaderna om de förlorar och än så länge är inget sådant beslut fattat. 

I den frågan ger JK dem delvis rätt. I beslutet skriver JK Anna Skarhed att ”det kan ifrågasättas om id-kontrollförordningarna är förenligt med Schengenregelverket, eftersom effekterna av förordningarna är att det sker systematiska kontroller av resenärer som i hög grad liknar de kontroller som ska ske av resenärer som reser in i Schengenområdet från tredje land.”

Samtidigt skriver JK att ett sådant hinder som kontrollerna var kan vara motiverade av hänsyn till allmän ordning och inre säkerhet och att man inte kan dra slutsatsen att någon annan åtgärd hade ställt till mindre besvär för pendlarna.

Även om JK anser att kontrollerna kan strida mot Schengenreglerna anser JK inte att staten är skyldig att betala Öresundspendlarna något skadestånd. Anledningen är att JK inte anser att det är tillräckligt klarlagt att Sverige brutit mot reglerna.

JK påpekar att det saknas praxis från EU-domstolen och att EU:s institutioner inte har ingripit mot Sverige, trots att man känt till id-kontrollerna. Därför kan man inte anse att regeringen har missbedömt gränserna för vad som är tillåtet och inte, anser JK. 

– Kommissionen har ju i olika omgångar här, så att säga godkänt åtgärder som har vidtagits, i den här speciella situationen som var och det finns även andra argument som gör att man inte kan säga, menar jag att regeringen har gjort en sådan felaktig bedömning som kan ge rätt till skadestånd av staten.

Id-kontrollerna gällde från den 4 januari 2016 och upphörde den 4 maj 2017. De gällde alla som reste med buss, tåg eller färja från Danmark till Sverige. De kan återinföras, men Anna Skarhed hoppas att regeringen i så fall först läser JK:s beslut och analys.

– Som jag ser det är det här en grundlig genomgång och en analys av regelverket. Det är klart man kan rent allmänt säga att om det är tveksamt så kanske man ska fundera en gång till om det skulle bli aktuellt att återinföra detta och i så fall analysera det grundligare än man gjorde förra gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".