Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad

Sminkfria onsdagar i sjuan

Publicerat onsdag 14 juni kl 06.16
Elev: Jag har haft jobbigt med hur jag ser ut, nu har jag mer självförtroende
(5:17 min)
Johanna Holster, Milla Vastegren, Saga Mattiasdotter och Julia Lindström i klass 7 på Väskolan.
1 av 4
Johanna Holster, Milla Vastegren, Saga Mattiasdotter och Julia Lindström i klass 7 på Väskolan. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Milla Vastegren, Johanna Holster, Saga Mattiasdotter och Julia Lindström i klass 7 på Väskolan.
2 av 4
Milla Vastegren, Johanna Holster, Saga Mattiasdotter och Julia Lindström i klass 7 på Väskolan. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Hanna Johansson
3 av 4
Hanna Johansson är kurator på Väskolan. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Väskolan informationsskylt
4 av 4
Väskolan utanför Kristianstad är en F-9-skola. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio

Stämningen var tuff och orden hårda i klass 7 på Väskolan utanför Kristianstad. Men sedan tjejerna i klassen bestämde sig för att ha en sminkfri dag i veckan har det blivit bättre.

Kuratorn Hanna Johansson blev inkallad för att arbeta med sjundeklassen, eftersom det var en del problem i klassen och flera som mådde dåligt.

– Det här var en klass med mycket problem just i hur de samtalade med varandra, säger kuratorn Hanna Johansson.

– Mycket onödiga kommentarer, berättar eleverna själva.

Johanna Holster, Milla Vastegren, Saga Mattiasdotter och Julia Lindström i klass 7 på Väskolan återger kommentarer som "hon är snyggare än du", "varför sminkar du dig så", "varför ser du ut som du gör" och så vidare. Kommentarer som kom från både killar och tjejer i klassen och ofta avslutades med "jag bara skämtade". Men kommentarerna fastnade ändå.

Det har varit jobbigt för mig att inte ha smink när jag går till skolan, för jag har haft jobbigt med hur jag ser ut. Men nu är det stor skillnad för mitt självförtroende,

Många av de taskiga kommentarerna handlade om utseendet och kurator Hanna Johansson berättade vid något tillfälle för tjejgruppen i klassen om en tidigare klass som hade testat att ha en sminkfri dag.

– Plötsligt hade de snackat ihop sig och testade. Jag visste ingenting, men deras klassföreståndare kom springande till mig en dag och ropade: "Hanna, vet du vad som hänt!...", berättar kuratorn med ett stort leende.

Om det är nån som lägger en taskig kommentar nu så står de upp för varandra och säger "stopp, det är inte ok",

Den sminkfria onsdagen har varit ett sätt för klassen att bryta trenden med negativa kommentarer. Istället står de nu upp för varandra, både under den sminkfria dagen och i resten av veckan, och sammanhållningen har blivit bättre.

– Om det är nån som lägger en taskig kommentar nu så står de upp för varandra och säger "stopp, det är inte ok", säger kurator Hanna Johansson.

– Men nu får man också oftare höra positiva kommentarer, berättar tjejerna själva.

Johanna Holster, Milla Vastegren, Saga Mattiasdotter och Julia Lindström berättar att många av tjejerna började sminka sig när de var i elvaårsåldern och nu när de går i sjunde klass har de flesta av dem alltid smink i skolan. Fram tills nu.

– Det har varit jobbigt för mig att inte ha smink när jag går till skolan, för jag har haft jobbigt med hur jag ser ut. Men nu är det stor skillnad för mitt självförtroende, säger en av tjejerna.

Det är hela samhällets ansvar att möta ungdomar i hur vi pratar med varandra.

Sjundeklassen på Väskolan har lyckats vända en negativ trend och bemöter varandra på ett mycket bättre sätt efter den här terminen. Det märks hur stolt kuratorn Hanna Johansson är över eleverna i klassen, men också hur viktigt hon tycker det är att vuxna hjälper ungdomarna med hur de samtalar med varandra. Och det är inte bara skolans ansvar.

– Det är hela samhällets ansvar att möta ungdomar i hur vi pratar med varandra. Vad som är okej och inte okej. Vad säger jag själv som vuxen öppet inför mina kollegor och inför mina vänner, resonerar Hanna Johansson.

– Och det är viktigt att som vuxen våga säga stopp när något inte är bra, konstaterar kurator Hanna Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".