Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Ökad utsatthet påverkar betygen

Publicerat tisdag 20 juni 2017 kl 14.30
Grundskoledirektör: "Varje år ökar den sociala komplexiteten"
(0:40 min)
 Foto: Erland Vinberg/TT
På Linnéskolan i Limhamn är det många som klarar gymnasiebehörigheten. Foto: Erland Vinberg/TT

Tidigare i dag presenterade Malmö stad betygsresultaten för stadens grundskolor. Bland annat syns ökade klyftor mellan pojkar och flickor.

Skolornas resultat ligger på en nivå som är hög för Malmö och det innebär att de sannolikt kommer ligga nära rikssnittet för kommunala skolor i Sverige.

Men andelen gymnasiebehöriga elever och andelen elever som når målen i alla ämnen i årskurs nio minskat något jämfört med förra året.

Enligt Malmö stads grundskoledirektör Anders Malmquist påverkar "social komplexitiet" skolresultaten.

– Det handlar om att vi varje år mäter elevernas sociala bakgrund. Vi kan se att den sociala komplexiteten ökar. Det innebär att fler har kompensatoriska behov. Vi har fler nyanlända. Vi ser också fler med asbergers och autism och fler i socioekonomiskt utsatta hem.

När det gäller skillnaden i resultat mellan pojkar och flickor sticker Malmö ut jämfört med resten av landet. Det genomsnittliga meritvärdet ligger i år på 228 för flickor och 202 för pojkar. Vad det beror på - och vad man kan göra åt det, skall nu utredas av kommunen.

Det är också stor skillnad mellan skolor. Bergaskolan, Linnéskolan, Malmö idrottsgrundskola, Strandskolan och Västra Hamnens skola toppar resultatlistan, här går över 96 procent av eleverna ut med gymnasiebehörighet. På Värner Rydénskolan går bara 34 procent ut med gymnasiebehörighet.

Svenska som andraspråk är det ämne som har lägst måluppfyllelse och det drar ner totalresultatet.

– Där jobbar vi mycket med nya utbildningar och fortbildningar av lärare. Alla lärare i grundskolan måste jobba med språklig utveckling, säger Anders Malmquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".