Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre nyanlända väljer bostad själva

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 10.20
Fortfarande fler än de som anvisas boende
(2:31 min)
Modulhus för nyanlända i Stockholm
Enligt den senaste månadssiffran har 2000 anvisats bostad medan 3000 ordnat bostad själva. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Antalet nyanlända som väljer bostad själva har minskat drastiskt det senaste året.

Etableringsminister Ylva Johansson säger till Ekot att trendbrottet är en effekt av den lag från mars förra året som tvingar kommunerna att ta emot nyanlända.

– Förut hade vi väldigt få som anvisades eftersom det var frivilligt för kommunerna om man ville ta emot, och det var bara några kommuner som gjorde det. Nu måste alla kommuner ta emot och det betyder att väldigt många fler kan anvisas till en kommun. Glädjande nog som minskar nu andelen som egenbosätter sig, säger etableringsminister Ylva Johansson

Nu är det fler än tidigare som placeras i en kommun på Migrationsverkets initiativ.

Länge har kommuner som tagit emot många nyinflyttade, som till exempel Södertälje och Malmö, krävt att man skrotar de asylsökandes rätt att bosätta sig var de vill. Enligt dem har rätten till eget boende lett till en extrem segregation, eftersom nyanlända dras till sina landsmän.

Men rikspolitikerna har sagt nej, rörelsefriheten är för viktig.

Efter den stora flyktingvågen 2015 infördes en ny lag som tvingar kommunerna att ta emot nyanlända. Det har lett till att allt fler nyanlända väljer att låta myndigheterna anvisa dem till en kommun när de fått asyl, i stället för att själva välja bostadsort under asylprocessen.

Men det är fortfarande fler totalt sett som väljer eget boende än som anvisas ett. Antalet som anvisas boende av Migrationsverket har gått från några hundra stycken i månaden till över 2.000 i april, som är den senaste kända siffran. Antalet som istället valt bostad själva har mer än halverats sedan december och var i april knappt 3.000.

Etableringsministern säger att det inte är valfriheten det är fel på.

– Men det är fel om man känner sig tvingad att flytta in som inneboende hos någon annan, och vi har sett flera exempel på riktigt dåliga sociala miljöer. Överfyllda lägenheter där flera familjer trängs för att man bedömt att man inte kan få någon bättre bostad, säger Ylva Johansson.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, som är kommunernas intresseorganisation, har länge krävt att regeringen ska göra något åt systemet med eget boende. Det leder till utsatthet, trångboddhet och segregation enligt SKL.

Chefsekonomen Annika Wallenskog på SKL blir glad när hon får höra de nya siffrorna som visar på att allt färre väljer eget boende.

– Det är bra, vi tycker att färre personer ska bo i eget boende. Kommunerna har varit väldigt duktiga på att ta emot. Lagen har spelat stor roll och har gjort att vi fått en jämnare fördelning över landet, det är bra, säger Annika Wallenskog.

Trots att det kanske är ett trendbrott vill Ylva Johansson inte utropa seger än.

– Det är fortfarande fler som egenbosätter sig totalt sett än vad som anvisas, så frågan är långtifrån löst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".