Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Helsingborg motarbetar friskolor

Publicerat onsdag 28 september 2005 kl 09.01

Andelen grundskoleelever i Helsingborg som går i friskola har mer än fyrdubblats de senaste fem åren. Gränsen är nu nådd, menar kommunen, som motarbetar etableringen av nya friskolor.

– Det har inte att göra med om man är för eller mot friskolor, men som det ser ut nu tycker jag inte att det finns utrymme för mer, säger socialdemokraten Christel Håkansson, som är ordförande för bildningsnämnden i Helsingborg.

Nästan var sjunde grundskoleelev i Helsingborg går idag i en friskola. Den siffran är högst i Skåne, och mer än dubbelt så hög som snittet. Ökningen de senaste fem åren har varit lavinartad – från ungefär tre procent för fem år sedan till dagens nästan 14 procent. 

Den här ökningen har blivit svår för kommunen att hantera. Vikande elevunderlag har lett till att man tvingats stänga kommunala skolor, vilket har varit obekväma beslut som vållat infekterade politiska strider. 

Bildningsnämnden i Helsingborg har nu i flera fall överklagat nyetablering av friskolor i kommunen till Skolverket. Det är man ganska ensamma om att göra. Av de åtta överklaganden från kommuner som kommit in till Skolverket i år är tre från Helsingborg.

– Vi berättar hur det sjunkande elevtalet påverkar Helsingborg. Vi måste ju överklaga och be dem titta en gång till, säger Christel Håkansson.

Hittills har man inte vunnit gehör för sin klagan hos Skolverket. 

– Man beskriver att det kommer att bli negativa effekter, men man visar det inte i någon form av konsekvensbeskrivning, säger Birgitta Fredander, chef för enheten för tillståndsprövning på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".