Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora besparingar i Svedala

Publicerat onsdag 22 maj 2002 kl 10.09
Nästan samtliga svedalabor påverkas på endera sättet när kommunen nu måste spara närmare 16 miljoner kronor i sin verksamhet. Anledningen till sparkraven är att kommunens kostnader stigit mer än man har råd med.
- Dels är det äldreomsorgen som blivit dyrare. Dels maxtaxan, som gör att kommunens kostnader ökar, säger Björn Jönsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Svedala, till P4 Radio Malmöhus. - Vi har inte sett till att ha ett överskott, utan har använt alla pengar ute i verksamheten, säger han. Svedala hade redan förra året ett underskott på sju miljoner kronor, men då vidtogs inga sparåtgärder. Först i april i år, när man arbetade med prognosen för årets budget, gjordes upptäckten att underskottet hade vuxit till närmare 16 miljoner. Sparförslaget innebär bl a minskat antal semestervikarier inom vård och omsorg, halverad dagverksamhet för äldre och att öppna förskolan läggs ner. Björn Jönsson tror dock inte att besparingarna kommer innebära att kvaliteten i den kommunala verksamheten försämras. - Vi försöker spara mest på den frivilliga verksamheten. Då tror vi att vi ska kunna bibehålla kvaliteten i kommunens åtaganden. - Men vi har legat högt tidigare vad gäller kvaliteten, så kanske får vi krypa ned något på den skalan nu, säger Björn Jönsson.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".