Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Region Skåne satsar ekologiskt

Publicerat onsdag 12 oktober 2005 kl 12.30

Region Skåne ska börja servera mer ekologisk odlade matvaror på sina sjukhus. Målet är att inom fem år ska 25 procent av den mat som serveras ska komma från ekologisk odlade livsmedel.

Redan idag finns det en del ekologiska varor som serveras till patienter och personal på de skånska sjukhusen. Det handlar framför allt om mjölk, kaffe och knäckebröd. Men andelen ekologiska livsmedel är rätt liten i jämförelse med icke ekologiska varor å det ska du nu bli en ändring på.

Region Skåne håller på att ta fram nya riktlinjer och där föreslås att om ett drygt år ska minst 10 procent av alla livsmedel vara ekologiska och år 2010 ska 25 procent vara ekologiska.

Det här vill man göra för att uppmuntra det skånska lantbruket att satsa på ekologiskt. De flesta sjukhusen i Skåne tror man att det går att servera mer ekologiskt men det kommer att kosta. Ekologisk lättmjölk är till exempel 20 procent dyrare än vanlig lättmjölk att köpa in.

Helsingborgs lasarett skriver i sitt yttrande att det kan bli tufft i besparingstider att öka livsmedelskostnaderna men att det också är en fråga om vi har råd att låta bli.

Regionstyrelsen behandlar ärendet onsdag den 12 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".