Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Burlöv fortsätter kampen för köpcentrum

Publicerat fredag 28 oktober 2005 kl 07.53

Det blir regeringen som får avgöra om det blir ett nytt köpcentrum utanför Burlöv eller inte. Boverket vill stoppa kommunens planer på att ge ytterligare plats för byggvaruhus och stormarknad på Stora Bernstorp II, men Burlövspolitikerna tänker inte ge sig så lätt.

De ska nu resa till Stockholm för att uppvakta de ansvariga på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet.

– Dels har vi begärt förlängd tid för att yttra oss över Boverkets skrivelse, dels har vi begärt att få en uppvaktning på departementet, innan man fattar ett beslut, berättar det socialdemokratiska kommunalrådet Kerstin Fredriksson.

Det är LRF som företräder den lantbrukare som har tagit detaljplanen för Stora Bernstorp II ända upp i högsta instans. Lantbrukaren vill bevara åkermarken i området, men Kerstin Fredriksson har andra prioriteringar. Hon vill bygga för handel i en kommun som är alldeles för bullrig och full av vägar för nya bostäder.

– Vi kan ju inte har något annat i anslutning till Yttre Ringvägen än verksamhetsområde, och då vill vi därför göra en plan för ett attraktivt verksamhetsområde, säger Kerstin Fredriksson.

70 000 kvadratmeter hade kommunen avsatt till handel i den ursprungliga detaljplanen för Stora Bernstorp II, men grannkommunerna satte sig på tvären. Lunds kommun överklagade planen, eftersom den såg ut att bli ett hot mot mindre handlare i den egna kommunen.

Länsstyrelsen pekade på miljöriskerna med ännu ett handelsområde som kunderna måste ta bilen till, och tillslut gick Burlövs kommun med på att minska ytan för det nya handelscentret till hälften.

Nu kommer Stora Bernstorp att se ut ungefär som köpcentrat i Svågertorp, tror Kerstin Fredriksson. Förutsättningen är att regeringen hellre lyssnar på Burlövspolitikerna än på Boverket, som vill stoppa planerna.

Burlövs kommun har fram till den sista november på sig att yttra sig om Boverkets skrivelse. Först efter det kan regeringen fatta beslut i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".