Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler kan få bo trångt på Rosengård

Publicerat tisdag 8 november 2005 kl 06.52

Trångboddheten och bristen på bostäder kan förvärras på Rosengård i Malmö med den nya lag som ger personer som fått nej på sina asylansökningar - men som stannat kvar i landet en längre tid - rätt att söka tillstånd på nytt. Under våren väntar sig stadsdelen att trycket på bostäder kommer att öka.

- Jag oroar mig för att människor som är helt nya i landet får börja sin första tid med att bo på hotell eller andra slags ytterst tillfälliga boenden, säger Inger Leite, chef för Individ- och Familjeomsorg på Rosengård och konstaterar att det vore ett dåligt utgångsläge för de vuxna som ska söka jobb och för barnen som ska gå i skolan.

Det är ingen som idag kan säga hur många som kommer att få stanna till följd av de nya lag som riksdagen väntas rösta om på onsdag den 9 november. Lagen ska träda i kraft den 15 november och ger fram tills Utlänningsnämnden läggs ner den 31 mars 2006, rätt till ny prövning för de som trots beslut om avvisning, ändå vistats länge i landet.

Varje fall ska prövas individuellt och därför kan inga exakta siffror ges. Per den siste oktober i år kände Migrationsverket till 13 900 personer som fått besked om avvisning, men där avvisningen av något skäl inte kunnat verkställas. Hur många av dem som får rätt att stanna om de begär en ny prövning, vet ingen.

Till det kommer dem som Migrationsverket inte känner till, som hållit sig gömda sedan de fått besked om avvisning. Av de 13 900 finns omkring 3 500 inom Migrationsverkets ansvarsområde i Skåne och på anläggningen i Alvesta.

Integrationsverket räknar med att trycket på kommunerna att bereda plats för nya flyktingar som fått uppehållstillstånd kommer att öka under nästa år. I slutet av oktober beräknade Integrationsverket att kommunerna kommer att behöva ta emot uppemot 24 000 flyktingar, att jämföra med de omkring 8 000 det väntas bli i år.

I Malmö finns redan omkring 550 irakier som inte kunnat avvisas till hemlandet - men som nu kan få stanna istället. Många av dem bor redan idag trångt, inhysta hos släktingar och vänner. För dem som har familjer som kan komma hit när familjefadern fått uppehållstillstånd så kan bostadsbristen bli akut och barnen behöver plats i skolan.

På Rosengård finns det gott om skollokaler och kommunen räknar också med att utan bekymmer kunna ta emot fler personer i den första introduktionen som ges till flyktingar. Men bostäderna är ett stort bekymmer. Redan idag är genomgångsboende Mosippan fullt och kommunen har små möjligheter att erbjuda alternativ.

- Jag antar att vi inom ganska kort tid kommer att slå våra kloka huvuden ihop, säger Inger Leite. För det här är inget som Rosengård självt klarar av - det är någonting som hela Malmö måste hjälpas åt med.

Men om man inte klarar det - då får vi se ett ökat antal familjer på hotell?

- Det stämmer. Och det är något som vi arbetar med idogt de senaste åren för att komma ifrån eftersom vi vet att det är en eländig boendemiljö, säger Inger Leite.

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".