Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brännskador vanligare hos invandrarbarn

Publicerat fredag 11 november 2005 kl 07.20

Barn med utländska föräldrar drabbas oftare av bränn- och skållskador i hemmet än barn med svenska föräldrar. Det visar en avhandling som Anna Carlsson vid Malmö högskola gjort. Barnhälsovården måste bli bättre på att nå ut med sin information till alla.

Forskaren Anna Carlsson har själv i många år jobbat som barnsjuksköterska, och det var då som hon började intressera sig för just det här området.

– När det gäller skållskador har jag intresserat mig för det på grund av att lidandet ofta är så stort både för barnen och föräldrarna, ibland med långa seanser av kirurgiska ingrepp. Många gånger finns det mycket skuld hos föräldrarna, säger Anna Carlsson.

Syftet med Anna Carlssons avhandling var att beskriva olycksfallsriskerna i hemmiljön för barn och då med fokus på skåll- och brännskador. Hon genomförde undersökningen genom att låta föräldrar svara på enkäter, granska sjukhusjournaler och intervjua föräldrar till barn som skållskadats.

Resultaten hon kom fram till var att de som oftast drabbas av bränn- och skållskador är pojkar mellan ett och två år, och att barn till utlandsfödda föräldrar eller till föräldrar med lägre utbildning oftare drabbas än andra barn.

Det här skulle bland annat kunna bero på att olyckförebyggande råd från barnhälsovården inte når fram till alla grupper av föräldrar, och därför efterlyser hon nu större variation i barnhälsovårdens informationsarbete. Till exempel att man tillsammans med hälsoinformatörer skaffar sig större språklig och kulturell kompetens.

Fadia Darwiche som själv kom till Sverige från Libanon med små barn är en av dem som tycker att det är viktigt att information från barnhälsovården ges på flera olika språk.

– Om föräldrarna inte har svenskkunskaper, så är det svårt för dem att läsa broschyrerna som delas ut, säger Fadia Darwiche.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".