Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trolig rättegång om broersättning

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 15.12

Det blir troligen Miljödomstolen som avgör vilken ersättning Fiskeriverket och ålafiskarna ska ha för Öresundsbrons påverkan på havet. För med den skrivelse som Öresundsbro Konsortiet nu kommit in med till Miljödomstolen nu finns ingen förlikning i sikte. Öresundsbro Konsortiet som byggt bron anser inte att den skulle ha påverkat fisket i Östersjön.

När Öresundsbron byggdes bestämde Miljödomstolen att det fick göras på ett villkor: Att det skulle redovisas och följas upp vilken påverkan bron har på havsmiljön och fisket. I en rapport har Fiskeriverket tidigare konstaterat att bron har påverkat fisket, bland annat genom att antalet ålar i Östersjön minskat.

Vill ha kompensation för ålyngel
Totalt anser verket att 40 miljoner ålyngel hindrats från att simma in i Östersjön när bron byggdes och detta vill verket att Öresundsbro Konsortiet ska kompensera.

Dessutom vill Fiskeriverket att konsortiet ska betala en årlig avgift på ungefär 450 000 kronor för brons påverkan på annat fiske. Men nu har Öresundsbro Konsortiet kommit in till Miljödomstolen med sin syn på saken. Och någon förlikning verkar inte vara i sikte.

Konsortiet hänvisar till andra utredningar
Konsortiet tillbakavisar i sin skrivelse alla de krav som Fiskeriverket har ställt. De hänvisar till andra utredningar än den fiskeriverket gjort och säger också att eftersom de byggt bron på ett sätt som Miljödomstolen godkänt så borde de inte behöva betala den årliga avgiften som Fiskeriverket krävt.

Med denna skrivelse i handen tror miljörådet Bo Norén, som jobbar på Miljödomstolen i Växjö, inte att det kommer att bli någon förlikning mellan konsortiet och Fiskeriverket. Sannolikt är istället att målet kommer att tas upp till förhandling i Miljödomstolen till våren.

Karin Wrangborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".