Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Brister i kötthantering kan ge fler böter

Publicerat tisdag 11 juni 2002 kl 05.29
Styckningsföretaget Motzas kött i Malmö tilldömdes i förra veckan två viten på totalt 60 000 kr för att man inte skött sin egenkontroll. Rättas inte bristerna till riskerar företaget ännu fler böter.
Företaget producerar en råvara till fläskfärs, som man får fram genom att skrapa bort köttrester från ben från andra styckningsföretag. Köttresterna säljs sedan vidare, främst till mindre lågprisbutiker som maler ner det till köttfärs. Därför syns inte företagets namn ute i butikerna. Men flera andra mindre firmor hyr in sig hos Motzas kött, och tillverkar andra styckningsprodukter. Motzas kött är ansvarigt för att dessa företag sköter sig. Inga av de prover som Livsmedelsverket har tagit hos företaget har visat att köttet varit otjänligt, men man har hittat många andra brister. Bland annat spruckna skärbrädor, illaluktande vatten och trasiga kranar. Man har också uppmätt för höga temperaturer i köttet, vilket inte är bra eftersom köttfärs är en extra känslig produkt. Köttfärs av fläsk ska alltid genomstekas, då finns som regel ingen risk för konsumenten även om köttet skulle ha innehållit för höga bakteriehalter. Motzas kött har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet i Länsrätten. Om man inte bättrar sig när det gäller egenkontrollen så kan fler viten komma att utdömas, och då till högre belopp.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".