Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat igår kl 12.51)

SSU kritiserar låga löner för sommarjobb

Publicerat tisdag 18 juni 2002 kl 07.28
Kommunerna betalar ungdomar för dåligt för sommarjobb. Dålig framförhållning när kommunerna behöver rekrytera folk i framtiden, tycker SSU.
Timlönen är trettio kronor i snitt för de ungdomar som jobbar hos de skånska kommunerna visar SSU:s årliga undersökning. Skamligt lågt tycker SSU:s ordförande Michael Damberg: - Det är taskigt att unga människor tvingas slavjobba för 30 kronor i timmen när ingen annan behöver det. En rimlig lön borde vara 50 kronor i timmen. Det är drygt 5.000 ungdomar som har sommarjobb i de skånska kommunerna. Malmö och BromöIla ligger sämst till av de skånska kommuner som svarat på SSU:s enkät. Båda betalar under 30 kronor i timmen. Resten av kommunerna betalar 30-40 kronor i timmen. Bäst betalar Höganäs och Simrishamn med omkring 45 kronor i timman. Bäst i landet betalar Vaggeryds kommun, 72 kronor i timmen men de erbjuder bara sommarjobb för 16 ungdomar jämfört med Malmös omkring 2.000 jobbtillfällen. Ingen skånsk kommun hamnar dock i bottenligan. Det finns kommuner som bara betalar 20 kronor i timmen till sommarjobbande ungdomar. Men det kommer straffa sig om kommunerna inte höjer lönerna för sommarjobben, tror SSU-ordföranden Michael Damberg: - Kommunerna diskuterar idag hur de ska kunna rekrytera tillräckligt mycket folk till skolan och vården. Om ungdomar erbjuds låga ersättningar tror de att jobb i kommunerna inte är en framtidsbransch. Kommunerna skjuter sig själva i foten, säger Damberg.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".