Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafiken över bron ökar

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 16.55

Trafiken över Öresundsbron fortsätter att öka. Och det är särskilt affärstrafiken och pendlandet som ökar. Varje dag tar över 10 000 pendlare bron.

– Jag bor i Köpehamn och studerar på Malmö Högskola, säger Fredrik Lindgren som har pendlat i snart tre år.

Han hade inte kunnat tänka sig att pendla om inte bron fanns.

– Nej, inte med tanke på hur det var med båtarna tidigare när sjön frös. Där underlättar tåget över bron mycket, säger Fredrik Lindgren.

20 procent bättre
Öresundsbrokonsortiet presenterade på onsdagen en oväntat ljus rapport för 2005. Både tåg- och vägtrafiken har ökat mer än väntat under förra året och samtidigt har räntekostnaderna varit fortsatt låga. Det gjorde att Öresundsbrokonsortiet under förra året förbättrade sitt resultat med över 20 procent.

Fjärde året i rad
Vägtrafiken ökade kraftigt för fjärde året i rad men intäkterna motsvarar inte riktigt trafikökningen eftersom allt fler kör till rabatterade priser. Även tågtrafiken går bra. Under förra året gjordes 6,6 miljoner resor över bron.

– Det beror på att integrationskrafterna är i full gång. Skåne och Själland har kommit närmare varandra, säger Sven Landelius, Öresundsbro konsortiets VD.

Deltar i integrationsarbetet
Öresundsbrokonsortiet driver aktivt på en ökad trafik över sundet bland annat genom hemsidan flyttatillsverige.nu där danskar kan få information om bostäder i Skåne.

– Vi jobbar aktivt för att vara med i utvecklingen av regionen och just nu är det väldigt intressant för danskar att flytta till Sverige, säger Sven Landelius.

Han spår en fortsatt tillväxt i Öresundsregionen som gör att resandet kommer öka även under 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".