Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många invandrarflickor söker stöd hos socialen

Publicerat torsdag 20 juni 2002 kl 17.46
Femtio skånska flickor med invandrarbakgrund sökte förra året hjälp hos socialtjänsten efter hot om våld inom den egna familjen, visar den karläggning som länsstyrelsen i Skåne gjort på uppdrag av regeringen.
Enligt utredaren Gunlög Stenfelt, socialchef i Landskrona, är mörkertalet stort: det kan handla om minst 250 utsatta flickor och de kommer från familjer som har många gemensamma nämnare. - Det är familjer som lever mycket segregerat och har mycket liten kontakt med det svenska samhället. - Man förstår sig inte på det och kanske sluter man sig då och blir ännu mer strikt i sitt gamla mönster för att skydda sig från ett samhälle som man tycker verkar hotfullt, säger Gunlög Stenfelt till P4 Radio Malmöhus. - Kanske tycker man det verkar hotande för barnens uppväxt. För att förändra flickornas situation måste alla som kommer i kontakt med dem ute i kommunerna samarbeta och man bör börja i skolan, säger Gunlög Stenfelt. - I dag har det blivit mer och mer möjligt för föräldrar att besluta att deras döttrar inte får vara med i sex- och samlevnadsundervisningen, på gymnastiken och på lägervistelser men där måste vi säga ifrån. - Eftersom det tydligen är nyttigt för andra elever, måste också de här flickorna få den rätten, säger Gunlög Stenfelt. - På de här områdena kan man inte ha kulturrespekt, utan de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen som vi undertecknat och lagstiftningen som vi fattat måste vara överordnad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".